Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kulina - Promenjena slika

rss

25.11.2008. Toma Todorović (politika)

Pre tačno godinu dana, u isto ovo vreme, s jeseni, o Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju u Kulini, kod Aleksinca, naširoko se govorilo kao o ustanovi koja navodno neadekvatno i nedovoljno dobro zbrinjava one sa kojima se život sudbinski poigrao.

Kulina - Promenjena slika

Veoma brzo je utvrđeno da su pojedini strani novinari, ali i predstavnici nekih humanitarnih organizacija, tendenciozno i zlonamerno, ovu ustanovu pokušali da predstave domaćoj i javnosti u svetu kao mesto zlostavljanja, mučenja i torture nemoćnih.

Iza neuspelog fabrikovanja afere ostao je, međutim, „rep” – gde god da se nešto loše dogodi na planu zbrinjavanja osoba ometenih u razvoju, odmah se gleda prema Aleksincu i Kulini, a ova ustanova se poteže i navodi kao negativan primer.

Tako je bilo i nedavno, kada je u srpskoj prestonici uhapšen Slobodan M. (63), iz Beograda, za koga se sumnja da je seksualno zlostavljao petnaestogodišnju kćerku Anđelu, nekadašnju štićenicu doma u Kulini.

Treba, svakako ponoviti da je Anđela M. ona devojčica sa slike koja je obišla svet pre osam godina i nikoga nije ostavila ravnodušnim. Po ovoj, sada već petnaestogodišnjoj devojčici nazvana je i široko organizovana akcija prikupljanja pomoći za mališane u specijalnim ustanovama i domovima za zbrinjavanje mentalno obolelih. Akcija „Zovem se Anđela” je uspela, a pomoć ustanovi u Kulini, pored svih drugih, organizovali su i direktno pružili i srpski premijer dr Zoran Đinđić, prestolonaslednik princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina, nebrojeni ministri srpskih vlada, humanitarne organizacije, svi ljudi dobra srca...

– Mnogo je bolje danas. Kvalitetniji su uslovi i život štićenika sada nego pre sedam-osam godina – objašnjava Dragoljub Marković, direktora doma u Kulini. – Pre nekoliko godina ovde je bilo skoro 600 štićenika, sada ih je 490, jer su mnogi prebačeni u hraniteljske porodice i druge slične ustanove. Primenom novih normativa, u naredne dve godine u Kulini će ostati 300 štićenika i to samo starijih od 18 godina. O njima će brinuti trenutno 240 zaposlenih, koji su kroz smenski rad neprestano sa njima. Svi mlađi biće premešteni u Zvečansku u Beogradu (do osam godina starosti), ili u ustanove „Kolevka” u Subotici i „Stamnica”, kod Petrovca na Mlavi, gde će se brinuti o onima starosne dobi od osam do 18 godina – kaže Marković.

Promenjena je slika doma u Kulini kod Aleksinca i svega u njemu. To je činjenica. Za kratko vreme u ovoj ustanovi eliminisano je mnogo toga što je bilo loše, pa Kulina nije više negativan primer.

I veruje se da nikada više neće biti.

Treba znati da je u akciju da se u Kulini poboljša stanje mnogo uložila i država Srbija, takođe i zaposleni u ovoj ustanovi koji brinu o onima sa kojim se život sudbinski poigrao. Zato boli, kažu u domu u Kulini, kada se ponovo remeti mir na padinama šumovitog Malog Jastrepca. Ako su već nedobronamernima iz inostranstva prošle godine „zatvorena usta”, zašto to mora opet da se čini sa pojedincima na „domaćoj sceni” koji su ovu specijalnu ustanovu hteli da predstave kao loš primer.

Toma Todorović

Komentara: 0


# dom Zoran Đinđić Kulina Aleksandar Karađorđević Dragoljub Marković
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima