Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Кулина - Промењена слика

rss

25.11.2008. Тома Тодоровић (политика)

Пре тачно годину дана, у исто ово време, с јесени, о Дому за децу и омладину ометену у развоју у Кулини, код Алексинца, нашироко се говорило као о установи која наводно неадекватно и недовољно добро збрињава оне са којима се живот судбински поиграо.

Кулина - Промењена слика

Веома брзо је утврђено да су поједини страни новинари, али и представници неких хуманитарних организација, тенденциозно и злонамерно, ову установу покушали да представе домаћој и јавности у свету као место злостављања, мучења и тортуре немоћних.

Иза неуспелог фабриковања афере остао је, међутим, „реп” – где год да се нешто лоше догоди на плану збрињавања особа ометених у развоју, одмах се гледа према Алексинцу и Кулини, а ова установа се потеже и наводи као негативан пример.

Тако је било и недавно, када је у српској престоници ухапшен Слободан М. (63), из Београда, за кога се сумња да је сексуално злостављао петнаестогодишњу кћерку Анђелу, некадашњу штићеницу дома у Кулини.

Треба, свакако поновити да је Анђела М. она девојчица са слике која је обишла свет пре осам година и никога није оставила равнодушним. По овој, сада већ петнаестогодишњој девојчици названа је и широко организована акција прикупљања помоћи за малишане у специјалним установама и домовима за збрињавање ментално оболелих. Акција „Зовем се Анђела” је успела, а помоћ установи у Кулини, поред свих других, организовали су и директно пружили и српски премијер др Зоран Ђинђић, престолонаследник принц Александар Карађорђевић и његова супруга принцеза Катарина, небројени министри српских влада, хуманитарне организације, сви људи добра срца...

– Много је боље данас. Квалитетнији су услови и живот штићеника сада него пре седам-осам година – објашњава Драгољуб Марковић, директора дома у Кулини. – Пре неколико година овде је било скоро 600 штићеника, сада их је 490, јер су многи пребачени у хранитељске породице и друге сличне установе. Применом нових норматива, у наредне две године у Кулини ће остати 300 штићеника и то само старијих од 18 година. О њима ће бринути тренутно 240 запослених, који су кроз сменски рад непрестано са њима. Сви млађи биће премештени у Звечанску у Београду (до осам година старости), или у установе „Колевка” у Суботици и „Стамница”, код Петровца на Млави, где ће се бринути о онима старосне доби од осам до 18 година – каже Марковић.

Промењена је слика дома у Кулини код Алексинца и свега у њему. То је чињеница. За кратко време у овој установи елиминисано је много тога што је било лоше, па Кулина није више негативан пример.

И верује се да никада више неће бити.

Треба знати да је у акцију да се у Кулини побољша стање много уложила и држава Србија, такође и запослени у овој установи који брину о онима са којим се живот судбински поиграо. Зато боли, кажу у дому у Кулини, када се поново ремети мир на падинама шумовитог Малог Јастрепца. Ако су већ недобронамернима из иностранства прошле године „затворена уста”, зашто то мора опет да се чини са појединцима на „домаћој сцени” који су ову специјалну установу хтели да представе као лош пример.

Тома Тодоровић

Коментара: 0


# дом Зоран Ђинђић Кулина Александар Карађорђевић Драгољуб Марковић
@ 

[ Додај коментар ]

Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима