Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Miodraga Tasića: Izbori kad im vreme nije II

rss

12.05.2020. Miodrag Tasić

Zaoštrava se politička borba u Srbiji. Teče izborna kampanja, pa se stranke, koalicije i istaknuti pojedinci takmiče u privlačenju glasača za nastupajuće izbore.

Foto: Print screen

Isto to čine i zastupnici bojkota izbora. Svojim postupcima, delovanjem, pričom pokušavaju da ubede što veći broj građana da ne izlaze na izbore 21. juna. Demokratija je to. Jedni ovako, drugi onako. U Srbiji traje borba neprestana. Politička, razume se.

Čini se da ulazimo u novi vid političkog angažovanja u Srbiji. Štrajk glađu! Nije baš novotarija, ipak nije ni svakodnevna pojava. Štrajkovalo se i ranije. Pomalo već zaboravljeni Toma Nikolić takođe je štrajkovao glađu. Ima ih još i pre njega. Kažem, nije potpuno neuobičajeno. Nekad se i ponavlja. Momentalno štrajkuju dva poslanika opozicije pred vratima Skupštine Republike Srbije. Ali, nešto što nigde u svetu nije viđeno, takođe štrajkuju glađu i dvoje poslanika vladajuće stranke. Prvi put u istoriji Srbije... Ne u potpunosti. Već su štrajkovali glađu poslanici vlasti. Ne tako davno, a zagovornik prošlog štrajka i danas je na barikadama. Štrajkuje protiv ponašanja opozicionih poslanika!

Po ovome smo zbilja prepoznatljivi u svetu. Toga nigde nema. Da se vlast bori protiv opozicije gladovanjem! Niko nema što Srbin imade. Nažalost. Da čovek razume opoziciju. Nisu na vlasti. Nezadovoljni su. Opravdano ili ne, neću da sudim. Njihovo je da se bore svim dozvoljenim i demokratskim sredstvima. Međutim, da vlast mora da gladuje da bi se izborila protiv malobrojne srpske opozicije, to je teško razumeti. I to da jedan doktor pravnih nauka štrajkuje kako bi naterao tužilaštvo da radi svoj posao! Navodno je jedan od one dvojice opozicionih poslanika što štrajkuju počinio teška krivična dela, pa bi trebalo tužilaštvo da ga goni zbog toga. A pošto tužilaštvo ne radi svoj posao, onda Dr štrajkuje glađu. Pridružila mu se i jedna saborkinja u toj bespoštednoj borbi.

Dr je malo zaboravio neke osnovne pravne postulate. Sudstvo i tužilaštvo su u iole demokratskim državama nezavisni. Niko nema pravo da vrši pritisak na njih. Jeste da je počivši maršal, uzor mnogima u Srbiji i sada, svojevremeno govorio da se sudije u svom poslu ne moraju držati zakona kao pijan plota, opet, danas je neko drugo vreme. Ustav i zakoni države su isti za sve. Ne bi trebalo da se sudija, to jest, tužilac ne pridržava zakona. Ili političar, mada političari ponekad i zanemare ustav i zakone. Tako da država koja sebe smatra demokratskom, koja je na evropskom putu, ma šta to značilo, koja je napredna, ne može dozvoliti pritisak na sudstvo ili tužilaštvo. Pomenuti Dr je ispustio ovu činjenicu iz vida, ali to ga ne pravda. Neznanje šteti – Ignorantia nocet, govorili su još mudri Rimljani. Dr je najverovatnije propustio ponešto iz osnova pravne nauke u svom munjevitom i blistavom naučnom napredovanju. Jeste da je stručan, da je jedan od stubova napredne vlasti, ali bi morao da izbegava slične greške. Šta će pomisliti studenti Više Medicinske škole u Ćupriji ako njihov profesor pravi početničke propuste?

Ne možemo pohvaliti ni narod. Eto, narod, čitaj pristalice obeju strana u štrajku, okupili se masovno pred skupštinom. Došli da podrže svoje političke predstavnike. U vreme dok korona virus hara Srbijom. Zaraza nije pobeđena. I dalje ima novozaraženih. Manje nego pre nedelju-dve, ali ima ih. U restoranu ili prodavnici treba nositi rukavice i masku na licu. Držati odstojanje jedan od drugoga. Minimum dva metra. A ovamo pred skupštinom masa sveta. Uglavnom nezaštićeni. Tiskaju se u gomili! Propade trud politike i struke u borbi protiv korone. Ponavljam se. Borba, pa borba. Šta ćemo? Srbija je neprestano u nekoj borbi. Obnova i izgradnja, borba protiv domaćeg i stranog neprijatelja, borba za lepšu i srećniju budućnost... Stalno neka borba, a u borbi prođe život. Možda bude bolje posle ovih izbora, ali mislim da su ti izbori preuranjeni. Korona nije savladana. Nije ni bezbedno izlaziti na glasačko mesto u vreme pandemije. Sad, ako pandemija naprasno bude ugašena do izbora, to je već druga stvar. Nešto mi liči na takav ishod. Čak i ne treba biti prorok ili u najmanju ruku pripadnik struke da bi zaključio kako će korona nestati u sledećih desetak dana. Dotle neka gladuju narodni poslanici, a narod će gladovati u narednim mesecima i godinama!

 

Komentara: 0


# Miodrag Tasić izbori
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima