Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: Kasica prasica

rss

12.11.2021.

Čitam, opštinski budžet stabilan. Razumem kao: ima se, može se. Pitanje je samo da li se i šta se i hoće/ume sa sredstvima. Prvo su balansirali pa će rebalansirati. Presipanje iz šupljeg u prazno.

Kolumna Marije Ilić: Kasica prasica

Samo 41% planiranih sredstava za infrastrukturna ulaganja utrošen. A grad ima više rupa no Švajcarski sir. Svakodnevno se vozi slalom i veleslalom (i Bojan Križaj bi nam pozavideo na tehnici). Ali za 200 metera asfalta (zar vas nije sramota?) izdvojiće 84000 evra. (Pitanje je retoričko.) Nerealna cena za realne potrebe građana, izgleda uključuje i posebne potrebe nalogodavaca radova.

Kasica prasica se puni u stilu: kotile se, množile se. Ide Nova godina, treba da se časti. Nema doduše za sve, samo za one „koji su bili dobri“. Njima je Deda Mraz znao da mune pod jelku minulih godina i po četres ’iljada. Koliko varnica toliko parica. Nama ostalima (nedobrima i neposlušnima, a i nebitnima) da bar osta zdravlja i veselja.

Iz kasice prasice vadilo se ove godine za sve i svašta. Tako smo dobili crne limenke (žardinjere) u centru, usklađene sa tamnim listićima na drvencetu, crne klupice usklađene sa crnim pisoarima (kante za smeće), crnom uličnom rasvetom i sarkofazima (fontanom) ispred Doma kulture. Crni mi, zavijeni u crno. Usklađenost će preduzeće da plati. U centru bogato preliva. I uz i niz glavnu ulicu.

Ulagalo se i u umetnost- zakrečeni su belom bojom trotoari i obeleženi parkinzi. I fauna nam je bogatija za jednog pauka. Što se flore tiče i tu kao nešto rade- čupaju  pa sade.

Najmanje se trošilo na razvoj poljoprivrede prema njihovim navodima. Ni subvencije nisu realizovane. Jer, samo im fale kuka i motika, kad su, migriravši iz sela u grad, taman zaboravili šta su to grabulje.

Sve što ne stigoše, nekako mi se kazuje, dovršiće tamo pred izbore. Pa neće valjda da se brukaju? Kao „oni“ i „onaj“ pre njih. (Kao da je pre njih svet i postojao. Ajte molim vas!)

Samo za protekle 3 godine, nezanemarljiv broj vaspitača u našoj opštini, zbog neusklađenog koeficijenta sa stepenom stručne spreme, prema proceni veštaka, na gubitku je u neto iznosu od oko 300.000 dinara (bez uračunate kamate, doprinosa i nanete nematerijalne štete), zato što im opština ne priznaje stečeni stepen obrazovanja. Opštine koje su vaspitačima priznale VII1 stepen na osnovu sticanja stručne spreme:

Alibunar, Mali Zvornik, Smederevska Palanka, Beograd, Kovačica, Požega, Priboj, Lučani, Kučevo, Arilje, Požarevac, Gornji Milanovac, Niš, Ljig, Bajina Bašta, Velika Plana, Zaječar, Blace, Čačak, Bela Crkva, Aleksandrovac, Jagodina, Pirot, Prokuplje, Batočina, Aranđelovac, Sjenica, Vlasotince, Medveđa, Boljevac...

Ima opština za koje nemam saznanja o statusu. Ali, znam da je samo naša opština ta, koja među zaposlenim vaspitačima vrši podelu na ovaj način. Koja onima koji su dobili koeficijent menja opis poslova u toku radne godine ad hoc. Neko se našao pametan da bez skrupula i logike kaže: “E, vama ne dam!.“ Pare im šatro trebaju za asfaltiranje ulica (nekih imaginarnih). Sad valjda misle da smo neupućeni u to da svaki dinar u kasici ima svoju jasnu namenu. Šta više, Ministarstvo u isplati zarade vaspitačima učestvuje udelom od 75%.

Pare nisu problem, ali ima puno problema, očigledno. Najveći je izgleda onaj da „pare ljude kvare“. Kasica prasica, vele, puni se. Sve imamo, a ništa nemamo. Oni u čijem je posedu, teraju inat i rade po svome, jer im položaj tako nešto dozvoljava. To što će takav njihov stav u nekom momentu razbiti kasicu, mi ćemo naravno biti krivi jer: smo alavi na svoju platu, razmaženi i pobujali jer nećemo da gazimo blato, rasipnici i još gore ćutolozi.

Lepo je, zaista, što kasica zvecka. Samo, ima jedan problemčić. Čija je to kasica? Ja mislim da je NAŠA, zajednička, svih građana. Ali, ja ionako previše mislim i govorim. Valjda zato što je moja lična kasica bušna, ma koliko radila i stavljala u nju. Da ne znam da mi često za nju ništa i ne ostane, pomislila bih da me neko potkrada.


# Aleksinac budžet Prokuplje Marija Ilić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima