Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Dragana Vesića: Konzumenti besmisla

rss

16.02.2022.

"Duše zgrčene nad zemljom, bez ičega anđeoskog u sebi"

Kolumna Dragana Vesića: Konzumenti besmisla

U svetu progresa, tehnološkog napretka i novih medija (posebno društvenih mreža) ima mesta samo za površna zadovoljstva, nezrelost, mimikriju, primitivizam i materijalno bogatstvo - u takvom "vrlom novom (sajber) svetu", falsifikat čoveka voli sebe, ali ne i druge, zna samo za id (primitivne nagone), sebičnost i makijavelizam.

U virtuelnom svetu nema mesta za empatiju, fine manire i emocije: suspendovano je sve što je autentično, pristojno i ljudsko. Za digitalne podanike bez savesti i, naravno, stava, za konzumente besmisla, uzvišene duhovne i etičke vrednosti ne postoje. Takav poredak praznine u kome sada živimo, Bodrijar je pre 40 godina predvideo i nazvao Simulakrum. To je, zapravo, puka egzistencija lišena smisla - simulacija stvarnog života.

Takav svet razumem, ali ga ne prhvatam: mnogo je egoizma i zla.

Taj antagonizam logosa i haosa, odnosno dobra i zla, postoji od samog početka sveta, ali je, kroz istoriju, sa svakom novom epohom, ta nepomorljivost dobra i zla sve napetija, a zlo odnosi prevagu. I pre 30 ili 50 godina, sistem vrednosti je bio urušen, ali nikada kao sada - uz egoizam i zlo ide izopačenost i odsustvo empatije i morala. Današnje društvo je bolesno, nema ljudskosti i stida, a za sledbenike društvenih mreža, oni koji pokazuju znake ljudskog su suvišni ljudi. Konzervativni. Ne zanima me, naravno, šta misli masa bez stava niti imam nameru da se bavim ovom epohom i da pišem o nezrelosti sveta. Više od 30 godina pišem i ukazujem na loše stvari (ne samo ja) kako bi one bile bolje - sada su bolesno loše i mogu biti samo gore. Nekada sam imao iluziju da pisanje i, uopšte, zalaganje za ljudskost i normalnost ima svrhu. Sada mislim da nema - površni, primitivni i zli čine ogromnu većinu: oni su vođe naroda i ljudi, idoli, pozitivci... što naravno nije normalno, ali u Simulakrumu jeste. Zato je, više nego ikad, apsurdno i groteskno biti "Don Kihot".

Ostaje samo jedno: biti iznad zla i svega lošeg što ne možemo da promenimo jer postoje uzvišene stvari, neke više istine, veće od nas i u skladu s njima trebalo bi da živimo. To nije lako, ali je ispravno. Ne kažem da treba biti monah ili asketa nego ljudsko biće - uostalom, bolje i asketa nego puki hedonista. Ta duhovnost je jedini način da se sačuva unutrašnji mir i bude čovek. Nije to nemoć nego spas.


# Dragan Vesić
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima