Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Dragana Vesića: Karikatura i harizma

rss

27.05.2019. Dragan Vesić

Ima jedna kolektivna karakterna crta u nas, bar kod većine, a ta crta jeste da ta većina voli da bude glavna bez obzira da li je sposobna, dakle da li zna i da li ima liderske sposobnosti. Nebitno - zato skupi klimoglavce i poslušnike pa vodi glavnu reč, a to što stvari krenu još gore i sve ode u pm, njima nije bitno. Važno da oni, prosečni i neuki, dominiraju.

Kolumna Dragana Vesića: Karikatura i harizma

Tako je, recimo - kao na fejsu - u ozbiljnim grupama koje treba da se bave ozbiljnim stvarima, društvenim anomalijama i da skreću pažnju na to. Ne, te grupe vode ostrašćeni ljudi, kojima je jedino bitno da se oni eksponiraju: propaganda se podrazumeva, takvi su poželjni za interesne grupe jer ne misle, a sam problem je u drugom planu, on je zamaskiran - i bitne su im pare. Mi smo prodane duše i to je egzaktna cinjenica.

Kamo sreće da je to problem samo na fb - fanatici, isključlivi, osrednji i poslušni svuda su na ceni, u celom društvu, i to jeste ozbiljan sociopsihološki fenomen, vode glavnu reč u institucijma, strankama, NVO udruženjima... Svaki problem u društvu: pravni, kulturni, politički... a sve je ovde, nažalost, politika, traži akciju. Traži delanje koje može da pokrene kritičnu masu, a kritična masa nove i tradicionalne medije kao neophodan uslov da bi se probudila svest anesteziranog javnog mnjenja i pokrenula lavina gneva koja će dovesti do promena na bolje (tome u svetu služe društvene mreže, a ponajviše tviter: pa u SAD se izbori dobijaju na tviteru!). Kod nas on još nije zaživeo (osim kao snobizam i pomodrstvo u Prestonici).

Još smo u fazi fb zabave (što je benigno i simpatično) "muvanja" u inboksu ili golišavih slika pošto seljanke-starlete u pokušaju mešaju fejsbuk i instagram pa objavljuju golišave fotke na fb umesto na instagramu, a muški zinuli kao somovi mada normalnom svetu nije jasno zašto jer danas golotinje ima na svakom koraku i u svim medijima. U stvari pametnima je jasno - površnima nije duhovnost svrha. Njima je ionako rijaliti duhovna hrana. Poenta? Pozeri i ostrašćeni kompleksaši da se sklone, a za komlekse niže vrednosti nek se obrate stručnjacima za pomoć. Neka ustupe mesto ljudima od znanja i integriteta da rešavaju probleme inače nema nam spasa...

...Ali tu i jeste problem. U mentalitetu, u palanačkom duhu, koji je R. Konstantinović lucidno opisao u delu Filozofija palanke. Palanka je svet prosečnosti. Seče se sve što štrči, kao stabla u glavnoj ulici. Harizma se ne kupuje i pribavlja jer je to, u normalnom svetu, karikatura. Ali, ovo nije normalan svet i zato se umesto karikature vidi harizma.


# Fejsbuk izbori društvene mreže Dragan Vesić starlete
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima