Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Колумна Драгана Весића: Карикатура и харизма

rss

27.05.2019. Драган Весић

Има једна колективна карактерна црта у нас, бар код већине, а та црта јесте да та већина воли да буде главна без обзира да ли је способна, дакле да ли зна и да ли има лидерске способности. Небитно - зато скупи климоглавце и послушнике па води главну реч, а то што ствари крену још горе и све оде у пм, њима није битно. Важно да они, просечни и неуки, доминирају.

Колумна Драгана Весића: Карикатура и харизма

Тако је, рецимо - као на фејсу - у озбиљним групама које треба да се баве озбиљним стварима, друштвеним аномалијама и да скрећу пажњу на то. Не, те групе воде острашћени људи, којима је једино битно да се они експонирају: пропаганда се подразумева, такви су пожељни за интересне групе јер не мисле, а сам проблем је у другом плану, он је замаскиран - и битне су им паре. Ми смо продане душе и то је егзактна цињеница.

Камо среће да је то проблем само на фб - фанатици, искључливи, осредњи и послушни свуда су на цени, у целом друштву, и то јесте озбиљан социопсихолошки феномен, воде главну реч у институцијма, странкама, НВО удружењима... Сваки проблем у друштву: правни, културни, политички... а све је овде, нажалост, политика, тражи акцију. Тражи делање које може да покрене критичну масу, а критична маса нове и традиционалне медије као неопходан услов да би се пробудила свест анестезираног јавног мњења и покренула лавина гнева која ће довести до промена на боље (томе у свету служе друштвене мреже, а понајвише твитер: па у САД се избори добијају на твитеру!). Код нас он још није заживео (осим као снобизам и помодрство у Престоници).

Још смо у фази фб забаве (што је бенигно и симпатично) "мувања" у инбоксу или голишавих слика пошто сељанке-старлете у покушају мешају фејсбук и инстаграм па објављују голишаве фотке на фб уместо на инстаграму, а мушки зинули као сомови мада нормалном свету није јасно зашто јер данас голотиње има на сваком кораку и у свим медијима. У ствари паметнима је јасно - површнима није духовност сврха. Њима је ионако ријалити духовна храна. Поента? Позери и острашћени комплексаши да се склоне, а за комлексе ниже вредности нек се обрате стручњацима за помоћ. Нека уступе место људима од знања и интегритета да решавају проблеме иначе нема нам спаса...

...Али ту и јесте проблем. У менталитету, у паланачком духу, који је Р. Константиновић луцидно описао у делу Филозофија паланке. Паланка је свет просечности. Сече се све што штрчи, као стабла у главној улици. Харизма се не купује и прибавља јер је то, у нормалном свету, карикатура. Али, ово није нормалан свет и зато се уместо карикатуре види харизма.


# Фејсбук избори друштвене мреже Драган Весић старлете
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима