Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Kad se vo burča, zemlju baca na svoju glavu"

rss

17.07.2021.

Čestitam Vam (s namerom veliko v), deco, znana i neznana, na uspešnom završetku školske godine i svim položenim ispitima.

Foto: Green Chameleon / Unsplash

Nemojte se žalostiti i biti nezadovoljni svojim ocenama ako ste dali sve od sebe. Najveći uspeh ove godine bio je, ostati zdrav i normalan, a sve drugo je manje važno. Kao neko ko je uvek bio odličan đak, student i pošten radnik, doživela sam da me jedan čovek na visokoj funkciji obezvredi rečima:

"Pa rade i oni sa 6,00." I to vam je deco za nauk. Rade i sa 6,00, ovde u Srbiji. Takvi su na funkcijama i vodećim pozicijama, jer su izabrali stranu (čast retkim izuzecima). Vi nemojte nikada dozvoliti da na takav način birate sebi stranu. Ako ste nešto iz gradiva propustili, uvek možete da naučite, sem one važne životne lekcije da pre svega, uvek budete ljudi, koja se uči van škole, u porodici.

Čestitam i Vama (ponovo namerno veliko v) drage kolege, prosvetni radnici. Iako niko nije uzeo u obzir to što radite u skoro nemogućim uslovima, što vam niko nije obezbedio sredstva za rad, niko vam nije aplaudirao - vi ste uspeli da protumačite sve dopise, propise, natpise, popise, ovih sa prosekom 6,00 i lažnim diplomama. Oni koji su razumeli svoj posao, a to je pre svega biti deci podrška, uspeli su. Onima koji su i u ovakvim vremenima tražili dlaku u jajetu, poručujem: Valjda ste donekle izlečili svoje komplekse.

Čestitam i roditeljima. Onima, koji su se cele godine bunili što im deca, zamislite, borave kod kuće pa čak moraju i da ponešto i rade s njima u vezi škole, čestitam na tome što su ukapirali da je roditeljstvo mnogo više nego prestiž. Onima, koji su sa svojom mizernom platom, kakva je većina plata u Srbiji, deci najpre kupovali udžbenike, a zatim i laptopove, kompjutere, mobilne telefone i uspevali da uplate internet svakog meseca, na dovitljivosti i požrtvovanosti. Da vas podsetim, školovanje je u Srbiji besplatno, a ministarstvo kaže da su sva sredstva obezbeđena te da je onlajn nastava bila najuspešnija u regionu (i u istoriji 😁). Onima, koji nisu deci mogli priuštiti da prate nastavu iz objektivnih razloga, čestitam na tome što su im deca ostala zdrava i sačuvala očinji vid.

Čestitam i vama (namerno malo v, a i gramatički ispravno) koji ste i dalje tu gde jeste, a ne znamo što ste, što obezvređujete ono najvrednije svojim bahatim ponašanjem. Najmanje je upisanih studenata pedagoškog fakulteta, najviše je svršenih veoma uspešnih studenata, koji odoše iz zemlje, trbuhom za kruhom i životom.

Reče mi nedavno jedan uman čovek: "Kad se vo burča, zemlju baca na svoju glavu." Tako je njemu govorio deda, nepismeni starac sa sela. Naš "vo" svu je zemlju izrovao, ali preko naših glava.

Čestitam svima početak letnjeg raspusta. Deco, nadam se da već pakujete kofere. Neko će na more, neko na selo, neko u neko drugo mesto... Svojoj deci ostavljam u amanet da, kad spakuju jednom kofere, ne biraju pravac preko granice. Jer, samo ovde gde su rođeni, nema mesta pameti. Neki od nas, ostaće ovde, da sačekaju da sve ulice dobiju asfalt, pa da im bude priznata mukom stečena diploma, a i neko mora unucima da ispriča kako je zaista bilo ovijeh godina u Srbiji.

Jesam se raspisala, ali reč je moje oruđe. Zdravo da ste svi i... čestitam Vam (namerno opet veliko v), ako ste uspeli da sa razumevanjem pročitate do kraja moje pisanije.

Marija Ilić

Komentara: 0


# Srbija škola Marija Ilić diploma
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima