Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Fenomeni - zagonetne lutke, intelektualci i gastarbrajteri na Fejsbuku

rss

25.09.2019. Dragan Vesić

O tome kada su nastale društvene mreže, pre svega Fajsebuk i Tviter, možete čitati na Guglu pa ne bih gnjavio o tome. Koga interesuje fenomen društvenih mreža, neće naći na Guglu, to nije instant znanje, ali koga zanima već će se nekako snaći. Zato je ovo što sledi samo paradigma: fragmentarnost virtuelne stvarnosti odnosno novih medija.

Fenomeni - zagonetne lutke, intelektualci i gastarbrajteri na Fejsbuku

"Sumrak i najružniju ženu pretvara u zagonetnu lutku." - Krleža

Da nije izmišljen fejsbuk, ne znam kome bi ovi ugroženi idioti pisali u inboks. Kako ih ne mrzi da spopadaju žene? Možda je odgovor...

...FB FARSA
Mnoge žene, često sa lažnih profila, tuđim provokativnim golišavim slikama zgodnih mladih žena provociraju paćenike pa posle korespondenciju iz inboksa okače na zid ne bi li izblamirale nesrećnog soma, nesvesne da tom glupom seljačkom igrom blamiraju i sebe, ne samo njega; one, kao i oni, moralno i intelektualno slikaju sebe, ali to ne shvataju jer ne dosežu do tih prosečnih intelektualnih visina: prosto neverovatno koliko ima glupog sveta, a glupost ne zna za pol, boju kože, veru i naciju, mesto življenja, daljinu... ona nema granica. S druge strane, ne mora to da bude ni Krležina "zagonetna lutka": može da bude ružna kao lopov (ne pitajte me zašto se kaže: ružan k'o lopov jer mi nije jasno zašto bi lopov morao biti ružan), dovoljno je da se skine i da provocira - desiće se isto. Te druge su inteligentnije.

INTELEKTUALCI I FB
Šta će intelektualci na FB? Zbog eksponiranja? Da se proseravaju i prave važni? To čine psihijatrijski slučajevi, pseudointelektulci koji pate od manije veličine, puni kompleksa i nesigurni u sebe, mediokriteti željni pažnje uvlakača, skupljači lajkova... niko se ne usuđuje da im protivureči: oni vape za sledbenicima koji im se lažno dive (retki iskreno) radi benefita. Pravi intelektualci su tu da se sprdaju (uglavnom) da parodiraju FB, ali i da nešto saopšte što odudara od "glavnog toka", da se bore za istinu i vrednosti: njima ne treba pažnja. Oni su iznad toga i izvan interesovanja većine.

GASTARBRSJTERI I FB
Slike sa putovanja, porodična okupljanja, svoje slike, pa i zimnica, kućni ljubimci... Uopšte, ono što ljude zanima, poneka svoja misao, ozbiljna ili šaljiva... Tako funkcioniše Fejsbuk, društvena mreža za mase. Sve je to OK dok se ima smisao za meru i dobar ukus. Ali, kad neki (čitaj gastarbrsjteri) počnu da stavljaju sve i svašta, što je vulgarno i neukusno, da šeruju šund, recimo muziku sa Granda i kafanske pevaljke, da se slikaju pored mercedesa, pečenog praseta na ražnju, pa onda traktora sa natovarenim deblima za zimu, gipsanim labudovima i lavovima u dvorištu... E takvim neandertalcima bih zabranio da koriste društvene mreže.


# Fejsbuk Dragan Vesić
@ {lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}