Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Феномени - загонетне лутке, интелектуалци и гастарбрајтери на Фејсбуку

rss

25.09.2019. Драган Весић

О томе када су настале друштвене мреже, пре свега Фајсебук и Твитер, можете читати на Гуглу па не бих гњавио о томе. Кога интересује феномен друштвених мрежа, неће наћи на Гуглу, то није инстант знање, али кога занима већ ће се некако снаћи. Зато је ово што следи само парадигма: фрагментарност виртуелне стварности односно нових медија.

Феномени - загонетне лутке, интелектуалци и гастарбрајтери на Фејсбуку

"Сумрак и најружнију жену претвара у загонетну лутку." - Крлежа

Да није измишљен фејсбук, не знам коме би ови угрожени идиоти писали у инбокс. Како их не мрзи да спопадају жене? Можда је одговор...

...ФБ ФАРСА
Многе жене, често са лажних профила, туђим провокативним голишавим сликама згодних младих жена провоцирају паћенике па после кореспонденцију из инбокса окаче на зид не би ли избламирале несрећног сома, несвесне да том глупом сељачком игром бламирају и себе, не само њега; оне, као и они, морално и интелектуално сликају себе, али то не схватају јер не досежу до тих просечних интелектуалних висина: просто невероватно колико има глупог света, а глупост не зна за пол, боју коже, веру и нацију, место живљења, даљину... она нема граница. С друге стране, не мора то да буде ни Крлежина "загонетна лутка": може да буде ружна као лопов (не питајте ме зашто се каже: ружан к'о лопов јер ми није јасно зашто би лопов морао бити ружан), довољно је да се скине и да провоцира - десиће се исто. Те друге су интелигентније.

ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ И ФБ
Шта ће интелектуалци на ФБ? Због експонирања? Да се просеравају и праве важни? То чине психијатријски случајеви, псеудоинтелектулци који пате од маније величине, пуни комплекса и несигурни у себе, медиокритети жељни пажње увлакача, скупљачи лајкова... нико се не усуђује да им противуречи: они вапе за следбеницима који им се лажно диве (ретки искрено) ради бенефита. Прави интелектуалци су ту да се спрдају (углавном) да пародирају ФБ, али и да нешто саопште што одудара од "главног тока", да се боре за истину и вредности: њима не треба пажња. Они су изнад тога и изван интересовања већине.

ГАСТАРБРСЈТЕРИ И ФБ
Слике са путовања, породична окупљања, своје слике, па и зимница, кућни љубимци... Уопште, оно што људе занима, понека своја мисао, озбиљна или шаљива... Тако функционише Фејсбук, друштвена мрежа за масе. Све је то ОК док се има смисао за меру и добар укус. Али, кад неки (читај гастарбрсјтери) почну да стављају све и свашта, што је вулгарно и неукусно, да шерују шунд, рецимо музику са Гранда и кафанске певаљке, да се сликају поред мерцедеса, печеног прасета на ражњу, па онда трактора са натовареним деблима за зиму, гипсаним лабудовима и лавовима у дворишту... Е таквим неандерталцима бих забранио да користе друштвене мреже.


# Фејсбук Драган Весић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима