Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Kolumna Marije Ilić: 2. avgust

rss

02.08.2021.

Danas je 2.avgust, ponedeljak. Dan u narodu poznat kao: UPARKIRALI LI STE SE? (nije teško izgovoriti, valja samo malo prelomiti jezik). Jer, na današnji dan a i ubuduće, ko ne plati parking ili se nepropisno parkira, dođu neke čike da ga „opauče“.

Foto: Aleksinac novosti

Parkinga ima. Obeležen belom masnom farbom, slobodnom rukom, kao da su ga deca crtala. U pojedinim delovima grada, tačnije pored pijace, do njega je doduše teško doći... Ali, ako vam išta ostane od auta dok se parkirate, platite. Verovatno će od tih para i da asfaltiraju uličicu (deminutiv je u službi dočaravanja dužine ulice). Ako pak ne uspete, izgovorite sebi u bradu tri puta: „Kamenčićeš ćeš me, kamenčićem ću te“, dok se ne umirite.

To što u gradu ima rupa na putu, to je takođe da vozači ne bi divljali. Kad naiđete na rup(e)u tri puta ponovite u sebi:“ Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada“. Ako upadnete u „jamu“ pa vam otpadne točak, gledajte da to sanirate pre odlaska na tehnički pregled. Što niste zaobišli?- pitaće vas. 😏 (Što ne znam da letim, sasvim je prikladan odgovor.)

Važno je da se gradom šepuri pauk. (Šepurenje je izraz koji uglavnom ide uz imenicu ćuran, znam). Ako se bojite pauka ili ste alergični na njegov dodir ili ujed, tri puta u sebi izgovorite: „Pauk Pletko niti plete, raspleo se kao dete“.(Ili vrištite, efekat je isti). Ali ovaj pauk nije TAJ pauk. Ovaj kad vas ujede, svrbi vas po džepu. Ne vredi da išta izgovarate (sem psovki).

Ako vam je palo na pamet da je pametnije da idete pešaka, razmislite još jednom. Ipak je prevelika „hladovina“ u centru, da vam ne pozli od preterane temperaturne razlike. Ako zagrmi, nemojte stajati blizu...a, da- mi nemamo drveće 🤦️ Možete se rashladiti u Marinkovoj bari ili bideu, kako od mila prekrstiše fontanu u centru, ako radi.

Danas je, kao što rekoh, 2. avgust, ponedeljak, u narodu do danas bio poznat kao Sv. Ilija (Gromovnik), veliki pravoslavni praznik. E sad, ne znam šta tačno treba da izgovorite, ali biće dovoljno da se prekrstite, desnom rukom. Levom se sigurno ionako krstite svakodnevno, na sve i svašta.

Marija Ilić

Komentara: 1


# Aleksinac parking Marija Ilić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Nebooka 03.08.2021.
    U jednoj Sokobanji se plaća do 15 sati, subotom do 14.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima