Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Reprezentativni orkestar Vojske Srbije u Aleksincu

rss

12.06.2015. Tekst i foto: Boža Marković

Povodom Dana opštine Aleksinac 5. i 6. juna 2015. odine reprezentativni orkestar Vojske Srbije „Stanislav Binički“ iz Beograda gostovao je u Aleksincu i Grejaču.

Reprezentativni orkestar Vojske Srbije u Aleksincu

Prvi nastup ovog orkestra bio je povodom svečanosti  Dana opštine u velikoj dvorani Centra  za kulturu i umetnost u Aleksincu  5. 6. 2015. godine. 

Vojni orkestar  „Stanislav Binički“ iz Beograda izveo je mnoštvo kompozicija iz svog  čuvenog repretoara među kojima su „Vostani Serbije“, „Bojarka“,  „Kraljevo kolo“ , „Marš Milana Obrenovića“, „ Marš kralja Aleksnadra“  i nezaobilazni  „Marš na Drinu“. Sve kompozicije plenile su lepotom izvođenja i temama koji su vrlo popularne u narodu, za šta su nagrađeni dugim aplauzima.

Gosti ovog ansambla bili su Danka Stojiljković, naša poznata pevačica narodne muzike i muzički  urednik u Radio Beogradu koja se publici predstavila pesmama „Marijo, deli bela kumrijo i „Igrale se delije, na sred zemlje Srbije“, kao i Dejan Pešić koji je izveo pesme „Ja sa ja, Jeremija“, „Ovo je Srbija“ i „Pukni zoro“.

Isti program izveden je i u Grejaču povodom 100 godina od Vojne muzičke škole u Grejaču, koji je u toku Prvog svetskog rata tu radio, vežbao i stvarao od februara do oktobra 1915. godine.

Za  našu opštinu  je bitno da je pukovnik Stanislav Binički ratovao na ovim prostorima, kako je u obraćanju skupu u Grejaču, između ostalog, istakao predsednik optštine Nenad Stanković.

Drugo, Jeremija Krstić je učestvovao u ratu 1914- 1918. preživeo i vratio se svom poslu - poljoprivredi. O tome postoje neki javni zapisi, ali naša razmišljanja o nastanku te pesme i pominjanju sela Toponice u našem narednom javljanju.
 


# Centar za kulturu i umetnost škole Nenad Stanković vojska vojni orkestar Stanislav Binički Danka Stojiljković Dejan Pešić
@cekulaleksinac @mo_i_vs @


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima