Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Svetska trka mira 2016

rss

24.02.2016. Tekst i foto: Boža Marković

Na ovogodišnju Svetsku trku mira 2016, otišao je 17. 2. 2016. preko Banja Luke za Portugaliju, odakle kreće ovogodišnja trka mira 24.2.2016, Dragan Nikolić, nezaposleni profesor matematike i informatike iz Žitkovca.

Svetska trka mira 2016

Ovaj vredan sportista-maratonac trči više od 20 godina na duge staze, a preko 15 godina trči u internacionalnom timu, koji prenosi baklju mira u oko 150 zemalja sveta u toku jedne godine. U razgovoru sa Draganom Nikolićem, pred polazak na Trku mira, saznali smo da je svake godine sebi zadavao sve veći i veći cilj u nošenju baklje mira, tako da se sada odvažio da ove godine trči kroz svih 47 zemalja Evrope. Trkom za Evropu rukovodi Evropski Savet i njegov predsednik.

Svetsku trku mira otpočeo je 1987. Šri Činmoj, sa ciljem da se ceo svet nađe u ovom sportskom poduhvatu u cilju postizanja svetske harmonije i mira među narodima sveta. Trka se trči na svim kontinentimau organizaciji najviših sportskih predtavnika kontinenta na kome se trči trka, kojoj se pridružuju atletski savezi, sportski klubovi i funkcioneri. Učesnikom se shvata svako makar da je trčao samio deo trke kroz svoju opštinu, na nivou mesta i jednu deonicu.

Cilj Trke mira je da obiđe na svom putu gde se prenosi plamen mira prestižna i malo poznata mesta. Tako je Trka mira nošena u Metropolen muzzej u Njujorku, Karusel u Luvru, mnoge prestižne galerije u Londonu, Tokiju, Beču, Moskvi, poznate biblioteke u Kembridžu, Harvardu, zgradu UNEkO U Parizu, Ujedinjenih nacija u Njujorku, a kod nas U SANU, Skupštinu Republike Srbije i kroz mnoge opštine i mesta na maršuti koja se svke godine menja, da bi se njome što više mesta i ljudi obuhvatilo ovom trkom mira.

Trka mira je pod nazivom „Svetska trka harmonije 2010.“ prošla kroz našu opštinu iz pravca Ražnja, a preko Aleksinačkih Rudnika, Aleksinca, Žitkovca, Gornjeg Adrovca, Tešice i Grejača prenešen je plamen mira u GO Crveni Krst.

Trku mira trčli su i plamen baklje nosili kroz Žitkovac mladi fudbaleri FK „Morava“ Žitkovac, učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Žitkovca, do Crkve „Svetog Arhangela Gavrila“ u Žitkovcu, gde je sveštenik Miodrag Jevtić, održao molitvu za mir u svetu, a zatim je internacionalni tim posetio Crkvu Svete Trojice u Gornjem Adrovcu, do kenotafa u porti Crkve gde je poginuo ruski dobrovoljac i pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, u neravnopravnoj borbi za mir u Srbiji u Prvom srpsko-turskom ratu 20. 8. 1876. Godine, što je zabeleženo u knjizi - istorijskom spisu Bože Markovića- Nesvrćanina Rajevski, pukovnik sa tri srca.

Ove godine ući će Trka i baklja-plamen mira iz pravca Republike Srpske 24. 6. 2016. godine i proći će, između ostalog kroz Kruševac, ka Prokuplju, čime će se delimično uklopiti u Vidovdanske sportske svečanosti, koje se organizuju za ovaj istorijski datum u Srbiji, a i u rasejanju, kako nam je za kraj ovog izveštaja rekao Dragan Nikolić, učesnik Trke mira iz Žitkovca.

Komentara: 0


# Dragan Nikolić Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin Crveni krst škole trka mira Vuk Karadžić
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima