Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Нишу обележен историјски датум

rss

23.06.2021. Божа Марковић

Поводом 80 година од напада на СССР, без објаве рата Немачког Рајха, у Нишу је данас одржана велика свечаност поводом овог важног историјског датума. Град Ниш је био домаћин представницима братске Руске Федерације, које је предводио Њ. Е. А. Боцан- Харченко, испред Амбасаде РФ у Београду. У делегацији је био директор Руског дома у Београду Е. Баранов, директор Рускогтудичества у Београду Ј. Примаков, бројни представници Амбасаде, руководилац Руско- српског хуманитарног центра Ниш са пратњом, али и представници свих удружења Руса у Србији.

У Нишу обележен историјски датум

Испред Владе Србије био је министар Ненад Поповић, представници Команде КОВС, МУП Ниш, Града Ниша, ГО Палилула, Црвени  Крст, СУБНОР Ниш, као и војна удружења, потомци Удружења бораца ратова 1991- 99, представнице града Пирота и Алексинца, пуковници: Војислав Видаковић, главни атаман СКБ БКВ, Сретен Поповић, атаман за југ Србије и Слободан Пејовић, атаман за Црну Гору, и представници пензионера Жандармерије Ниш. Осим тога, у одавању почасти учествовала су у бројна српско- руска удружења из Ниша и околине.

У оквиру  сећања на овај догађај положени су венци Амбасаде РФ у Београду палим совијетским борцима за ослобођење Ниша  и десет милионским жртвама Бесмртног пука РФ, Републике Србије, Команде КОВС, МУП Ниш, Града Ниша и ГО, као и бројних удружења са руске и српске стране. Венци су положени уз марш Војне музике Ниш, који је у току програма, а пре обраћања високих званица скупу извео и руску и нашу химну.

Ниш је град који је формирао парк сећања на велике руске жртве, који се налази испред Логора Црвени Крст и започео уређења овог парка сађењем белих бреза. Ова акција биће настављена у свим градеовима Србије. Амбасадор А. Боцан Харченко засадио је једну брезу у овом парку сећања, као и министар Н. Поповић.

Након тога присутне је поздравио амбасадор А. Боцан- Харченко. Рекао је да се неће обраћати протоколарно, него да се обраћа драгим пријатељима на дан туге, сећања и великих губитака, рекавши: „Ми смо  људи, ми смо пријатељи.“ Говорећи врло емотивно подсетио се и на брата свог деде, који је као пилот са нешто више од двадесет година након два месеца страдао у Другом светском рату, поменувши десет милионске жртве Русије, и друге антифашистичке жртве. Поменуо је и речи председника РФ Владимира Владимировича ПУТИНА да је фашистичка Немачка напала Совијетски Савез без објаве рата, ко је победио зна се, као и то да стварамо услове да стварамо у миру на развоју Европе. Стварамо услове за помирење, помирили смо се.

У наставку обраћања рекао је амбасадор А. Боцан- Хаљрченко да заједно радимо са Србијом, као што смо се заједно борили и да је данашњи дана култура сећања на тешка времена, да се бројни пројекти остварују у Србији у знак заједништва.

Присутне је поздрваио миинистар Ненад Поповић.

У току програм је изговорена беседа о Лазаревим речима и кнежевој клетви пре Косовског боја.

Директор Руског дома Београд господин Е. Баранов поделио је признања организаторима скупа и учесницима у реализацији Дана сећања

После тога  гости су разгледали изложбу о учешћу Црвеноармејаца- Совијета у одбрани Ниша, музеј Логор, а подељено  је руско издање Слово Југа  бр. 4, штампан за ову прилику, чији је главни уредник Драган Илић. Часопис садржи интервју амбасадора А. Боцан- Харченка, о инциденту над небом Ниша 1944. о коме је било речи на aleksinac.net, посети Санкт-Петербургу, о пријатељству Ниша и Курска, веку руске емиграције, Варваринском боју и Ј. Корниловичу Орурку, бројне текстове о Нишу, Пироту, Алексинцу итд. Вредан подухват пожељан широм Србије и пример кога ће вероватно многи следити.

Изложбу су уприличили Музеј Града Ниша и нишки историчар Небојша Озимић, који је говорио о страдању Срба, Јевреја и Рома присутним гостима.

Представнци Друштва српско-руског пријатељства „Пуковник Рајевски“ Житковац упознали су Њ. Е. А. Боцан- Харченка са својом активношћу и наредним плановима, захвалили се амбасадору на афирмацији руско- српских одноиса, а уручили су књигу „На Косову цвјетају божури“ Драгише Марковића директору Рускотрудичества господину Ј. Примакову.


# Ненад Поповић интервју Житковац Божа Марковић - Несврћанин Црвени крст
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима