Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dan Opštine 2022.

rss

06.06.2022. Boža Marković

U ovoj 506. godini  dugoj istoriji Aleksinca obeležen je veoma svečano i radno Dan Opštine Aleksinac raznim događajima..

Manifestacija je započela 3.5.2022. dečjim programom DU "Lane", predstavama "Teatra 91" i Pozorišta "Duka Jovanović", za decu i odrasle, izložbom likovne kolonije ULUS- Aleksinac, izložbom Biblioteke Aleksinac retro slika iz istorije Aleksinca u Domu omladine, promocijom knjiga u Aleksincu i OŠ Žitkovac i časopisa "Karadžić" za istoriju, etnologiju, arheologiju i umetnost, a nastavljena je koncertima OMŠ "Vladimir Đorđević" Aleksinac, orkestra GKUD "Aleksinac" i hora "Šumatovac", izložbama društava žena "Vredne ruke" i "Radinost", smotrom mehanizacije: JP "Komunalne usluge", JP za puteve, JKP "Vodovod i kanalizacija i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Aleksinca. 

Svečana sednica Skupštine opštine Aleksinac održana je 5.6.2022. u velikoj dvorani Centra za kulturu i umetnost Aleksinac.

Sednici su prisustvovali brojni gosti iz Republike Srbije- savetnica predsednika RS,  Ministarstva odbrane RS i Ministarstva poljoprivrede, Vojske Srbije, predsednik Suda u Aleksincu, komandir Policijske stanice Aleksinac, predstavnici Žandarmerije, direktori i predstavnici organizacija u Aleksincu, susednih opština Svrljig, Ražanj, Niš, gosti iz Slovenije, Makedonije, Republike Srpske, Grčke i direktor Ruskog Doma Beograd Evgenij Baranov.

Predsednik Opštine Aleksinac Dalibor Radičević pozdravio je sve prisutne i u izlaganju je istakao da nas očekuje godina izgradnje kanalizacije od 67 km i uređaja za prerađivanje otpadnih voda, pored ostalih aktivnosti u ostalim oblastima od interesa za Opštinu Aleksinac.

Potom je usledio kulturno- umetnički program kojim je predstavljena istorija Aleksinca iz perioda od oko dva veka, sa osvrtom na našu slobodarsku borbu za oslobođenje iz 1876. kada je prolivena srpska, ruska, grčka i krv drugih dobrovoljaca u borbama na Šumatovcu. Scenski prikazi razmišljanja tadašnjeg građanina, proglas kneza Milana o ulasku u rat, obraćanje domaćina porodici koja je u ratnom vihoru nestala preneli su glumci u odgovarajućoj kostimografiji toga vremena.

Deo scenskog prikaza bila je antologijska pesma "Na dan njenog venčanja" Velimira Rajića, koju je govorio Miloš Paović, autor programa. Time se reafirmiše rođenje ovog veliko srpskog pesnika u Aleksincu. Njegov povratak na scenu poznatih i znamenitih Aleksinčana bio bi potvrđen postavljanjem tabli na kući u kojoj je živeo ili, zašto ne, izgradnjom spomenika njemu u gradu na Moravici. Takvom aktivnošću Aleksinac bi se uvrstio među poslednjima u Srbiji koji su svom pesniku podigli spomenik.  Svi gradovi su to dosad učinili i odužili dug prema svojim književnicima i pesnicima.

U programu su učestvovali Mešoviti hor "Šumatovac", koji ove godine slavi 135 godina postojanja, pod dirigentskom palicom Dimitrija Golubovića i GKUD  Aleksinca pod upravom Marka Jelenića.

Na kraju su zaslužnim građanima uručene pohvale:  istoričarima Zoranu Stevanovići i Milanu Petroviću, koji se nisu pojavili na uručenju,  i Marku Terziću, za oblast sporta i fizičke kulture, plakete: Dečjoj ustanovi "Lane" Aleksinac i Nacionalnoj službi zapošljavanja Niš i nagrade: Leni Stefanović, iz Aleksinca i Milošu Novakoviću, poljoprivrednika iz Gredetina. 

Pored manifestacija u sedištu Opštine Aleksinac u Grejaču je održan Međunarodni dan sporta i veče folklora, 4.6.2022. kao i Dani jagoda u Gredetina, koji se tradicionalno održavaju u ovo vreme. Svojim programima ove dve MZ su dale doprinos Danu Opštine Aleksinac u ovoj godini.

Dan Opštine završiće se 5.6.2022. na stadionu "Mladost"- TAŠ koncertom za mlade i goste grupe "Galija" iz Niša.

 

Tekst i foto: Boža Marković


# predsednik opštine Žitkovac Miloš Paović Dalibor Radičević Boža Marković - Nesvrćanin Gredetin dan opštine
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima