Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dobija novo ruho: Uspenije Presvete Bogorodice u Tešici

rss

24.11.2015. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Sredstvima Ministarstva vera, opštine Aleksinac i Mesne zajednice, završena prva faza obnove hrama.
Naredne godine predstoji završetak druge faze.

Dobija novo ruho: Uspenije Presvete Bogorodice u Tešici

U jednom od najvećih naselja aleksinačkog Pomoravlja, Tešici, ove godine počela je kompletna sanacija hrama Uspenije Presvete Bogorodice, izgrađene 1838/39.godine u mesto zvano „Crkvar“, na levoj obali Južne Morave. Od izgradnje do danas, doživljavala je oštećenja za vreme srpsko-turskih ratova, kao i za vreme velikih poplava. Najveće oštećenje od poplava izlivanjem Južne Morave, imala je 1942 u zimskom periodu, a posebno juna meseca 1948 godine, kada je nivo vode u crkvi bio visok jedan metar. Tada je oštećen patos i ikone živopisane na zidu hrama. Do rušenja hrama nije došlo, jer su zidovi izgrađeni od kamena.

Inicijatori za sanaciju hrama koja je počela u drugoj polovini 1999. a završena 2001 godine, bili su jerej Goran Popović i Crkvena opština Tešice. Sredstva su obezbeđena novčanim prilozima vernika i ličnim radom, kao i donacijama ljudi dobre volje i Ustanova. Samo posle nepunih 15 godina od prve sanacije, usledila je druga, jer je krov prokišnjaavao, pa je dolazilo do oštećenja fresaka i unutrašnjosti hrama. Da bi se hram, sačuvao za duži period od propadanja, trebalo je izvršiti, sveobuhvatnu sanaciju.

Da bi obezbedili sredstva za sanaciju, koja su bila pozamašna, trebalo je uraditi Projekat. Po rečima Zorana Cenića, predsednika crkvene Opštine Tešica, projekat im je uradio dipl. građ. inženjer Miroslav Popović iz Aleksinca, bez nadoknade. Predračunska vrednost je iznosila oko dva miliona dinara. Od nadležnog Ministarstva Vlade Srbije, dobili samo 25o hiljade dinara, od opštine Aleksinac 200 hiljada i od Mesne zajednice, Tešice 150 hiljade u materijalu - kaže Zoran Cenić i dodaje:

- Mnogo nam je pomogao naš meštanin Zoran Maričić, koji nam je dao na uslugu montažno - demontažnu skelu na točkovima, visoku 10 metara, a i sam je lično pomagao.

- Ovim sredstvima smo uspeli nekako da privedemo kraju, samo prvu fazu radova na obnovi hrama - kaže prota Jovan Živanović, novi starešina, tešičke parohije, i dodaje:

- Uspeli smo da kompletno zamenimo krovnu konstruciju i da je pokrijemo novim crepom, postavili nove oluke i keramičke ploče od ulaznih vrata do oltara. Naredne godine, ukoliko obezbedimo potrebna sredstva, očekuju nas fasadni spoljašni i unutrašnji radovi, obnova oštećenih fresaka, ugradnja gromobrana i kompletna zamena stolarije, (prozori i vrata) - kaže Prota Živanović i dodaje:

- Ovim projektom nije obuhvaćena obnova Ikonostasa, koji je u fazi propadanja (zbog moljaca). Za to su potrebna znatno veća sredstva od ovih, pa će morati da sačekamo neka druga vremena - rekao nam je na kraju razgovora Prota Jovan Živanović.

 


# opština crkva Tešica SPC Tomislav Brzaković Bogorodica Goran Popović Zoran Cenić Miroslav Popović Zoran Maričić Jovan Živanović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima