Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Litija prošla kroz Tešicu

rss

26.06.2016. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

Svečanu liturgiju u hramu Presvete Bogorodice, služio prota Jovan Živanović, novi starešina tešičke Parohije. Novi kolačar Stefan Janković, iz Tešice.

Tešičani proslavili seosku slavu Litija.

Svečanom liturgijom u hramu Presvete Bogorodice, koju je služio prota Jovan Živanović, novi starešina tešičke Parohije, Tešičani su započeli proslavu svoje seoske slave Litija, drugog dana Duhova, poznatije kao Svete Trojice.

Posle održane liturgije, vernici su noseći ikone svetaca, krenuli ka Zapisu u centru sela. Tamo je po običaju obavljen obred sečenja slavskog kolača, ovogodišnjeg kolačara, Nenada Mladenovića i deo kolača, predat novom koločaru za narednu godinu.

Kolačar za iduću godinu biće Stefan Janković iz Tešice (na slici u sredini), inače prvi kolovođa KUD „Dejan Jovanović-Deša“. Oni su i o ve godine, po završetku ceremonije, nastupili sa nekoliko spletova narodnih igara iz Pomoravlja, Ponišavlja i Šumadije i tako uveličali slavlje Litija.

Proslava je nastavljena uz „iće i piće“, koje je za svoje goste pripremio, kolačar Nenad Mladenović. Za uveseljavanje gostiju, pobrinuo se Mika Cenić, poznati tešički harmonikaš u ovom kraju, pa i šire. Slavlje nije bilo glamurozno kao nekada, jer se narod proredio. Ali valja reći da se i oni koji su ostali, polako vraćaju u sve većem broju svetinjama i očuvanju narodnih običaja i svetkovina. 

Sveta Troica ili Duhovi je inače, jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Obeležava se pedeseti dan posle Uskrsa i deseti posle Spasovdana.

Valja reći, od kada je započeta izgradnja hrama Uspenije Presvete Bogorodice u Tešici, davne 1838 a završena i osvećena 1939.godine Tešičani, imaju dve seoske slave. Litija drugog dana Duhova, (Sveta Trojica) u junu i Velika Gospojina (Gospođindan), u avgustu. Imaju i treću ali zajedničku sa Lužančanima To je Manastir „Svetog Ilije“, koji se nalazi na međi tešičkog i lužanskog atara u podnožju „Ćurline“, obronku Velikog Jastrepca. Jedne godine kolačar je iz Tešice, druge iz Lužana i tako naizmenično od kada slave „Svetog Iliju.“


# Tešica slava Jovan Živanović litija Stefan Janković Nenad Mladenović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima