Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Buka je strašnija od zvuka"

rss

10.04.2018. Boža Marković

"Buka je strašnija od zvuka"

Na dan bombardovanja Aleksinca 1999. godine, u predvečerje najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospodnjeg, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva "Pukovnik Rajevski" u Žitkovcu posetili su predstavnici Društva za narodno prosvećivanje "Svetionik" iz Kragujevca, posebnim povodom radi dogovora oko štampanja knjige u ediciji "Moje selo u pričama i pesmama".

Akademik profesor dr Radenko S. Krulj i sociolog sela dr Milutin Matić došli su sa izuzetnim razlogom radi potpisivanja ugovora o štampanju nagrađene knjige na konkursu "Moje selo u pričama i pesmama" u Grockoj 2017. sa Dragišom Marković autorom knjige "Buka je strašnija od zvuka".

Knjiga je nastala po ideji akademika profesora dr Radeta Biočanina, stručnjaka za ekološku bezbednost, kao knjiga dečijih pesama posvećenih zaštitu životne sredine, zdravlja dece i čovečanstva, kao biljnog i životinjskog sveta i planete Zemlje uopšte, o čemu se malo vodu računa, a poseže se i za zabranjenenim sredstvima, kao u slučaju Aleksinca i mnogo drugih gradova i mesta u Srbiji 1999. čije posledice do danas nisu sagledane, a po rečima adademika Biočanina zbog ovoga treba da se usvoji nacionalna strategija narodnog zdravlja.

Knjiga se sastoji iz tri ciklusa: ekološkog, mitologije bilja i svih sportista i veterana, a posebno fudbalera.

Knjiga počinje "Ekološkom himnom", koja je komponovana u maniru Dragiše Markovića, koji je po tome prepoznatljiv. Za ovu pesmu je note napisao Milan Petković, aranžman Kristina Bojković, profesora muzike iz Aleksinca.

Knjiga će biti objavljena i za nju vlada veliko interesovanje javnosti, posebno stručnjaka iz pomenutih oblasti ekologije, sporta, i prerađivača bilja ("Adonis" Soko Banja).

Dragiša Marković je pripremio još tri knjige za štampanje: kratke priče "Slikali smo se na pragu kuće", humoristično- satiričnu knjigu "Da li je brak svetlost ili mrak" i roman "Milijarda".


# Dragiša Marković književnost Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin Milan Petković Društvo Srpsko-ruskog prijateljstva Puk. Rajevski Radomir Biočanin
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima