Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Spoj savremenog i tradicionalnog pri obeležavanju Vukove nedelje u Aleksinačkom Rudniku

rss

10.11.2017. Mladen Jovanović

Veliki broj škola u Srbiji je prvu nedelju meseca novembra obeležio zanimljivim aktivnostima vezanim za život i rad Vuka Stefanovića Karadžića.
Osnovna škola „Jovan Jovanović Zmaj“ u Aleksinačkom Rudniku nije bila izuzetak.

Spoj savremenog i tradicionalnog pri obeležavanju Vukove nedelje u Aleksinačkom Rudniku

Učenici starijih razreda  u saradnji sa nastavnicima su  Vukovu nedelju obeležili interesantnim programom kroz čiji su sadržaj provukli značajne datume iz života ovog velikog srpskog reformatora jezika i azbuke.

Kroz niz prezentacija, analiza dela, radionica pletenja, heklanja, igru poznavanja Vukove biografije učenici su imali priliku da se podsete Vukovih dela, njegovog zalaganja za uvođenje narodnog jezika u književnost, reforme jezika i pravopisa, ali i da osete duh tog vremena kroz narodne izvorne pesme i tradicionalne običaje. Tematski uobličen dan stavio je kreativnost  učenika u prvi plan, ali su zato grupni rad, rad u paru, takmičarski deo programa u vidu kviza pokazali i izuzetno poznavanje činjenica iz života ovog značajnog srpskog velikana.

Inovativnost se ogledala i u činjenici da su radionice vodile mame i bake  učenika, pa je kombinacijom mladosti i iskustva prevaziđen generacijski jaz i to izradom ručnih radova. Spoj savremenog i tradicionalnog pokazao se  kao uspešan način obeležavanja Vukove nedelje.

Ovakvim načinom rada učenici OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Aleksinačkom Rudniku su postavili visoke standarde u realizaciji budućih aktivnosti. Te standarde treba nadmašiti.  Ovo je, istovremeno, dokaz da i male škole u prigradskim naseljima odlično motivišu svoje učenike, nastavnike, ali  i roditelje. Uključivanje i kooperativnost između svih aktera u obrazovnom procesu se još jednom pokazala kao dobitna kombinacija.


# Aleksinački Rudnik škole Jovan Jovanović Zmaj OŠ Jovan Jovanović Mladen Jovanović
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima