Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Спој савременог и традиционалног при обележавању Вукове недеље у Алексиначком Руднику

rss

10.11.2017. Младен Јовановић

Велики број школа у Србији је прву недељу месеца новембра обележио занимљивим активностима везаним за живот и рад Вука Стефановића Караџића.
Основна школа „Јован Јовановић Змај“ у Алексиначком Руднику није била изузетак.

Спој савременог и традиционалног при обележавању Вукове недеље у Алексиначком Руднику

Ученици старијих разреда  у сарадњи са наставницима су  Вукову недељу обележили интересантним програмом кроз чији су садржај провукли значајне датуме из живота овог великог српског реформатора језика и азбуке.

Кроз низ презентација, анализа дела, радионица плетења, хеклања, игру познавања Вукове биографије ученици су имали прилику да се подсете Вукових дела, његовог залагања за увођење народног језика у књижевност, реформе језика и правописа, али и да осете дух тог времена кроз народне изворне песме и традиционалне обичаје. Тематски уобличен дан ставио је креативност  ученика у први план, али су зато групни рад, рад у пару, такмичарски део програма у виду квиза показали и изузетно познавање чињеница из живота овог значајног српског великана.

Иновативност се огледала и у чињеници да су радионице водиле маме и баке  ученика, па је комбинацијом младости и искуства превазиђен генерацијски јаз и то израдом ручних радова. Спој савременог и традиционалног показао се  као успешан начин обележавања Вукове недеље.

Оваквим начином рада ученици ОШ „Јован Јовановић Змај“ у Алексиначком Руднику су поставили високе стандарде у реализацији будућих активности. Те стандарде треба надмашити.  Ово је, истовремено, доказ да и мале школе у приградским насељима одлично мотивишу своје ученике, наставнике, али  и родитеље. Укључивање и кооперативност између свих актера у образовном процесу се још једном показала као добитна комбинација.


# Алексиначки Рудник школе Јован Јовановић Змај ОШ Јован Јовановић Младен Јовановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима