Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Projekat "Moj start" za učenike poljoprivredne i tehničke škole

rss

22.05.2016.

Prva radionica na projektu "Moj start", koju udruženje Centar za afirmaciju civilnog društva iz Grejača realizuje uz finansijsku podršku opštine Aleksinac

Projekat "Moj start" za učenike poljoprivredne i tehničke škole

Nezaposlenost podjednako pogađa odrasle i mlađu populaciju koja posle završene srednje škole ne vide perspektivu u daljem školovanju i aktivnom traženju posla. Ovome doprinosi i obrazovni sistem koji pored puno teorije ne nudi veštine koje su potrebne za nalaženje posla. Posebno je teška situacija na Jugu Srbije gde je usled visoke nezaposlenosti i siromaštva, bez prethodnog radnog iskustva nemoguće naći posao.

Na sajmovima zapošljavanja se nude obuke za pisanje radne biografije, ali kako većina poslodavaca traži radnike sa radnim iskustvom, za mlade koji su tek završili školu, zanat to predstavlja teškoću.

Projekat „Moj start” ima za cilj da obuči ukupno 10 mladih učenika poljoprivredne  i tehničke škole o tome koliko je važno da se u doba nezaposlenosti informišu, angažuju, i nauče da se povežu međusobno u cilju osmišljavanja i pokretanja sopstvenog biznisa iz oblasti za koju su se školovali i u kojoj če se usavršavati.

Prva radionica je održana 17.5.2016. godine, a prisustvovalo joj je 9 učenika 3. godine Poljoprivredne škole "Šumatovac" iz Aleksinca.

Radionice drži Saša Petrović master ekonomskih nauka iz oblasti međunarodnog menadžmenta.

Centar za afirmaciju civilnog društva

Udruženje građana "Centar za afirmaciju civilnog društva" osnovano je u Grejaču, opština Aleksinac 17.1.2011. godine. Udruženje je osnovano radi razmatranja svih pitanja u vezi sa ostvarivanjem i zaštitom ljudskih prava i sloboda pojedinaca, kao i kolektiviteta. U dosadašnjem radu predmet naših aktivnosti bio je skoncentrisan na mlade i razvoj lokalne zajednice uopšte.

Od važnijih projekata i akcija realizovano je:

  • NASUS – Udruženje građana Centar za firmaciju civilnog društva je jedna od 10 organizacija, koje su idejni tvorci Nacionalne asocijacije seoskih udruženja Srbije. Ideja za formiranje NASUS-a je došla iz nastojanja da se osnaže i ohrabre neformalne grupe i organizacije iz seoskih područja.NASUS trenutno ima 25 članoca i većina aktivnih članica je sa područja Južne Srbije i Vojvodine. NASUS se trenutno nalazi u fazi strateškog planiranja i pozicioniranja u oblasti seoskog razvoja i ekologije. Sredstva za formiranje NASUS-a su obezbeđena od strane TRAG fondacije.
  • Proaktivni mladi u seoskim sredinama – Naše udruženje je partnerska organizacija u pomenutom programu u Južnoj Srbiji, koji je organizovan od srane OCD Proaktiv iz Niša. Cilj tog programa je edukacija i osnaživanje mladih farmera za započnu svoju sopstvenu proizvodnju. Naše udruženje je u okviru tog programa delegiralo dva svoja predstavnika, koja će proći celokupan proces treninga i certifikacije. Sredstva za realizaciju tog programa obezbeđena su od strane Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.
  • Kulturni život u seoskim sredinama– Naše udruženje, sada već tradicionalno, četvrtu godinu zaredom, organizuje programe iz oblasti kulture za meštane naselja Grejač, Dašnica i Veliki Drenovac, kao i za teritoriju cele oštine Aleksinac, po čemu smo već prepoznati na lokalu. Najgledaniji program je bio ciklus francuskih filmova, koje smo organizovali u saradnji sa Francuskim institutom iz Niša, kao i književno veče, koje smo organizovali sa književnikom Miodragom Tasićem iz Donjeg Suhotna. Program se svake godine organizuje isključivo sredstvima članova udruženja u minimalnom iznosu i volonterskim radom.
  • Pomoć registrovanim nekomercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima - Ovim projektom pružana je pomoć vlasnicima registrovanih nekomercijalnih poljoprivrednih gazdinstava. Pomoć se sastojala u pružanju obaveštenja vlasnicima tih gazdinstava na mogućnost podizanja tužbe za ostvarivanje drugog dela nepovratnih sredstava koje država nije isplatila 2008. godine. projektom je bilo obuhvaćeno 44 domaćinstava. Projekat je ostvaren u saradnji sa Milošem Mandžukićem, advokatom iz Niša. Projekat je u potpunosti realizovan sredstvima članova udruženja u minimalnom iznosu i volonterskim radom.
  • Mladi su budućnost - Projekat se sastojao u kompletnom sređivanju dve prostorije Doma kulture u Velikom Drenovcu i kupovine opreme za igranje stonog tenisa, koje su namenjene kao mesto okupljanja različitih generacija ljudi iz Velikog Drenovca i okolnih mesta. Projekat je realizovanu periodu od 15.07-29.09.2012. Nakon okončanja realizacije projekta, prostorije su korišćene od strane mladih iz ovog mesta za sastanke, održavanje sastanaka Mesne zajednice Veliki Drenovac, održavanje turnira u stonom tenisu, sastanke fudbalskog kluba i kulturno umetničkog društva. Takođe, opština Aleksinac i njen Predsednik imajući u vidu značaj realizovanog projekta, kao i urađenog u njemu, je donirala laminat za uređivanje prostorija, ukupne površine 50m². Sredstva u ukupnom iznosu od 61.570,00 za realizaciju projektnih aktivnosti obezbeđena su od Ministarstva omladine i sporta, preko resurs centra za Nišavski okrug udruženja Proaktiv iz Niša

     


# opština nezaposlenost Poljoprivredna škola Šumatovac škole Tehnička škola Prota S. Dimitrijević Dašnica Grejač Veliki Drenovac Nišavski okrug Saša Petrović Centar za afirmaciju civilnog društva
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima