Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Пројекат "Мој старт" за ученике пољопривредне и техничке школе

rss

22.05.2016.

Прва радионица на пројекту "Мој старт", коју удружење Центар за афирмацију цивилног друштва из Грејача реализује уз финансијску подршку општине Алексинац

Пројекат "Мој старт" за ученике пољопривредне и техничке школе

Незапосленост подједнако погађа одрасле и млађу популацију која после завршене средње школе не видe перспективу у даљем школовању и активном тражењу посла. Овоме доприноси и образовни систем који поред пуно теорије не нуди вештине које су потребне за налажење посла. Посебно је тешка ситуација на Југу Србије где је услед високе незапослености и сиромаштва, без претходног радног искуства немогуће наћи посао.

На сајмовима запошљавања се нуде обуке за писање радне биографије, али како већина послодаваца тражи раднике са радним искуством, за младе који су тек завршили школу, занат то представља тешкоћу.

Пројекат „Мој старт” има за циљ да обучи укупно 10 младих ученика пољопривредне  и техничке школе о томе колико је важно да се у доба незапослености информишу, ангажују, и науче да се повежу међусобно у циљу осмишљавања и покретања сопственог бизниса из области за коју су се школовали и у којој че се усавршавати.

Прва радионица је одржана 17.5.2016. године, а присуствовало јој је 9 ученика 3. године Пољопривредне школе "Шуматовац" из Алексинца.

Радионице држи Саша Петровић мастер економских наука из области међународног менаџмента.

Центар за афирмацију цивилног друштва

Удружење грађана "Центар за афирмацију цивилног друштва" основано је у Грејачу, општина Алексинац 17.1.2011. године. Удружење је основано ради разматрања свих питања у вези са остваривањем и заштитом људских права и слобода појединаца, као и колективитета. У досадашњем раду предмет наших активности био је сконцентрисан на младе и развој локалне заједнице уопште.

Од важнијих пројеката и акција реализовано је:

  • НАСУС – Удружење грађана Центар за фирмацију цивилног друштва је једна од 10 организација, које су идејни творци Националне асоцијације сеоских удружења Србије. Идеја за формирање НАСУС-а је дошла из настојања да се оснаже и охрабре неформалне групе и организације из сеоских подручја.НАСУС тренутно има 25 чланоца и већина активних чланица је са подручја Јужне Србије и Војводине. НАСУС се тренутно налази у фази стратешког планирања и позиционирања у области сеоског развоја и екологије. Средства за формирање НАСУС-а су обезбеђена од стране ТРАГ фондације.
  • Проактивни млади у сеоским срединама – Наше удружење је партнерска организација у поменутом програму у Јужној Србији, који је организован од сране ОЦД Проактив из Ниша. Циљ тог програма је едукација и оснаживање младих фармера за започну своју сопствену производњу. Наше удружење је у оквиру тог програма делегирало два своја представника, која ће проћи целокупан процес тренинга и цертификације. Средства за реализацију тог програма обезбеђена су од стране Амбасаде Краљевине Холандије у Србији.
  • Културни живот у сеоским срединама– Наше удружење, сада већ традиционално, четврту годину заредом, организује програме из области културе за мештане насеља Грејач, Дашница и Велики Дреновац, као и за територију целе оштине Алексинац, по чему смо већ препознати на локалу. Најгледанији програм је био циклус француских филмова, које смо организовали у сарадњи са Француским институтом из Ниша, као и књижевно вече, које смо организовали са књижевником Миодрагом Тасићем из Доњег Сухотна. Програм се сваке године организује искључиво средствима чланова удружења у минималном износу и волонтерским радом.
  • Помоћ регистрованим некомерцијалним пољопривредним газдинствима - Овим пројектом пружана је помоћ власницима регистрованих некомерцијалних пољопривредних газдинстава. Помоћ се састојала у пружању обавештења власницима тих газдинстава на могућност подизања тужбе за остваривање другог дела неповратних средстава које држава није исплатила 2008. године. пројектом је било обухваћено 44 домаћинстава. Пројекат је остварен у сарадњи са Милошем Манџукићем, адвокатом из Ниша. Пројекат је у потпуности реализован средствима чланова удружења у минималном износу и волонтерским радом.
  • Млади су будућност - Прojeкaт сe сaстojao у кoмплeтнoм срeђивaњу двe прoстoриje Дoмa културe у Вeликoм Дрeнoвцу и куповине опреме за играње стоног тениса, које су намењене као место окупљања различитих генерација људи из Великог Дреновца и околних места. Пројекат је реализовану периоду од 15.07-29.09.2012. Након окончања реализације пројекта, просторије су коришћене од стране младих из овог места за састанке, одржавање састанака Месне заједнице Велики Дреновац, одржавање турнира у стоном тенису, састанке фудбалског клуба и културно уметничког друштва. Такође, општина Алексинац и њен Председник имајући у виду значај реализованог пројекта, као и урађеног у њему, је донирала ламинат за уређивање просторија, укупне површине 50m². Средства у укупном износу од 61.570,00 за реализацију пројектних активности обезбеђена су од Министарства омладине и спорта, преко ресурс центра за Нишавски округ удружења Проактив из Ниша

     


# општина незапосленост Пољопривредна школа Шуматовац школе Техничка школа Прота С. Димитријевић Дашница Грејач Велики Дреновац Нишавски округ Саша Петровић Центар за афирмацију цивилног друштва
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима