Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Problemi sa upisom deteta sa posebnim potrebama u OŠ Ljupče Nikolić

rss

03.04.2015. D. Ostojić

Našoj redakciji se javila porodica Đurić i ispričali su nam da su doživeli ozbiljnu neprijatnost prilikom upisa deteta u OŠ "Ljupče Nikolić"

Problemi sa upisom deteta sa posebnim potrebama u OŠ Ljupče Nikolić
Diskretno nam je sugerisano da je naše dete u toj školi nepoželjno.

"Naše dete je rođeno sa dijagnozom bolesti koja je rezultovala problem otežanog hodanja. Redovnom terapijom i brigom o detetu uspeli smo da postignemo velike uspehe, kako u njenom fizičkom tako i psihičkom razvoju. Dete uredno pohađa nastavu u predškolskoj ustanovi i sada kada je došlo vreme za upis u prvi razred odlučili smo da izaberemo školu Ljupče Nikolić. Prilikom razgovora sa nadležnima u školi doživeli smo jednu vrstu poniženja. Diskretno nam je sugerisano da je naše dete u toj školi nepoželjno. Preporučili su mi da ga upišem u drugu lokalnu školu, Vožd Karađorđe. To su pravdali pričom da u školi Ljupče Nikolić imaju jako strme stepenice i da je to nebezbedno za kretanje našeg deteta. Takođe nam je rečeno i da su deca u toj školi jako nemirna, pa može da se desi da je neko dete u tom nemirluku odgurne i povredi. Čak je i jedna učiteljica pred decom javno rekla da oni izbegavaju da upisuju decu sa posebnim potrebama u školu Ljupče Nikolić."

"Bio sam jako revoltiran svime što sam čuo, pa sam zatražio razgovor sa direktorom škole. Kada je direktor video da sam ljut, bolje reći besan, ponudio je da on posreduje u rešavanju problema i da će on lično da se založi da se naše dete upiše u školu. Mi smo nakon doživljene neprijatnosti bili jako povređeni kao roditelji i odlučili smo dete da upišemo u školu Vožd Karađorđe, a o svemu ovome da obavestimo javnost kako druga deca sa posebnim potrebama ne bi imala slične probleme poput nas." ističe Andrija Đurić iz Aleksinca, otac male Anastasije.

Kako bismo čuli i zvaničan odgovor iz škole Ljupče Nikolić, poslali smo imejl na zvaničnu adresu, sa sledećim pitanjima.

1. Da li OŠ Ljupče Nikolić svesno ili nesvesno ne želi da upisuje decu sa posebnim potrebama?
2. Da li postoje građevinske barijere zbog kojih su ta deca manje poželjna u vVašoj školi?
3. Kakav je vaš zvaničan komentar na ceo ovaj nemili događaj o kome nas je obavestila porodica Anastasije Đ.

Odgovore koje budemo dobili, objavićemo u originalu.

 

Komentara: 11


# Ljupče Nikolić OŠ deca škole Anastasija Đurić posebne potrebe Andrija Đurić
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-2)

  ranko bogosavljevic 03.04.2015.
  Moja velika podrska porodici!Nemam komentar za drugu stranu dok ne bude objavljen stav-izvestaj.Pretpostavljam da se i tada necu sloziti.DECI SA POSEBNIM POTREBAMA POTREBNA JE POSEBNA PAZNJA a za roditelje te dece veliko razumevanje.Bojim se da su vremena za paznju i razumevanje proslost.

 • (+13) (-4)

  nesa 03.04.2015.
  Imate moju neizmernu podrsku u ostvarivanju svojih prava u ovom prljavom i bolesnom drustvu.sve najbolje.

 • (+15) (-5)

  Roditelj 03.04.2015.
  Nije prvi put,ja sam se obratio Ministarstvu prosvete i opstinskoj insp.A.Krunic za slican problem,cak je i ona ispisala decu i prebacila ih u 'Vozd',strasno.

 • (+17) (-10)

  E to je ''elitna''skola 03.04.2015.
  NEKA JE NA CAST DIREKTORU SKOLE,PEDAGOSKOJ I PSIHOL.SLUZBI!!!!!
  ''LJUPCE'' SRAM TE BILO!!!!!!!!!!!!!!!!

 • (+8) (-5)

  bojan 04.04.2015.
  Puna podrska za vas i moj savet posto imam slican problem vajni prosvetni radnici reaguju samo kada im se obracate u pisanoj formi i tada nekako nesto urade a inace se ponasaju nedodirljivo kao beli medvedi pozz

 • (+21) (-8)

  majka 04.04.2015.
  DA LI MI E ČINI ILI JE U POMENUTOJ ŠKOLI DIREKTOR ONAJ NAJBOLJI UČITELJ U OPŠTINI ALEKSINAC??? ONAJ KOJI NA SILU POSTADE DIREKTOR....AFERIM NAJBOLJI UČITELJU, NA ČAST TI BILO...SRAMOTA...TAKO TO BIVA KAD NEKO PREKO NOCI POSTANE ELITA. TU GDE JE ELITA ZA OBIČNE SMRTNIKE NEMA MESTA. A MI NAZALOST IMAMO ELITNU ŠKOLU, ELITNE UČITELJE, ELITNA ODELJENJA...ONDA SE DESAVA TO STO SE DEŠAVA. TREBA JASNO I GLASNO PRIČATI O TOME. O LOVU NA RODITELJE DA DECU UPISUJU KOD ODREĐENOG UČITELJA (KOJI USPUD DECU LOVI I NOSEĆI IM KOLAČE OD KAPIJE DO KAPIJE) O BLAĆENJU ŠKOLA MEĐUSOBNO, O RATOVIMA KOJE ĐACI IZ DVE ŠKOLE MEĐUSOBNO ZAKAZUJU, O JAVNOM GOVORU NASTAVNOG I STRUČNOG OSOBLJA JEDNE ŠKOLE PROTIV ONE DRUGE...KAKAVA ELITA JE U PITANJU U CELOJ TOJ PRIČI ČARŠIJA PRIČA, NAZALOST IZA LEĐA. A TREBALO BI GLASNO I JASNO PROGOVORITI I PROZVATI.
  A TEBI MALENA OD SRCA ZELIM SREĆAN UPIS U ŠKOLU. BUDI USPEŠAN ĐAK I PREBRODI SVE STRMIEN U ZIVOTU. I NE ZALI STO NISI U DRUŠTVU ELITE...TI SI MNOGO VREDNIJA OD NJE

 • (+12) (-7)

  Nena_N 05.04.2015.
  "Ubi me prejaka rec" (neproverena,kvazi-novinarska]

 • (+18) (-14)

  Objektivnost(Apologija pedagoga ) 05.04.2015.
  Nemoguce je da svi znamo sve i da smo strucni u svemu. Svakako da postoje razlozi strucnih lica skole za sporan stav. Edukacija dece sa posebnim potrebama iziskuje posebne uslove kojih nema u redovnim skolama.
  Roditelj sam i svedok odnosa dece prema detetu sa posebnim potrebama u jednoj osnovnoj skoli. Dete je naprosto bilo izlozeno svakodnevnom šikaniranju od strane vrsnjaka.Deca su naprosto deca...Te s toga smatram da u cilju dobrobiti deteta sa posebnim potrebama takvo dete treba upisati u adekvatnu skolsku ustanovu.

 • (+9) (-16)

  TOLIKO SI OBJEKTIVNA 05.04.2015.
  Da bih te zbog te tvoje 'objektivnosti' (Apologija pedagoga ) rado vratila u skolu lepog vaspitanja,mada mi se sve cini da si za onu koju si upravo predlozila ovoj maloj devocici...
  Iskreno,trebala bi da se postidis,ali sumnjam da si cula za tu rec

 • (+2) (-2)

  jack 05.04.2015.
  Rts je pisao o tome
  http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/Srbija+danas/1879128/U++praksi+te%C5%A1ko+sprovesti+inkluziju+dece+sa+invaliditetom.html

 • (+4) (-2)

  ZAŠTO STE ONEMOGUĆILI KOMENTARE 06.04.2015.
  Zašto ste onemogućili komentare na demanti OŠ "LJupče Nikolić" u vezi izmišljenog problema upisa deteta sa posebnim potrebama ? DSS-ovski to učiniste, zar ne ?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima