Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Stariji Aleksinčani na stomatološke proteze čekaju od 8 do 10 meseci

rss

13.03.2019. Južne vesti

Samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa prave zubne proteze za Aleksinčane, pa stariji od 65 godina zamene za zube čekaju od 8 do 10 meseci. Doktor stomatologije Dragan Stamenković iz Doma zdravlja pojašnjava da je tako zbog zabrane zapošljavanja i kaže da im je potreban još jedan tim kako bi smanjili listu čekanja na kojoj je oko 200 pacijenata.

Foto: Južne vesti

Iz aleksinačkog Doma zdravlja potvrđuju da su liste za izradu stomatoloških proteza duge i da ih pacijenti čekaju mesecima. Trenutno ih je 192, a Stamenković pojašnjava da je razlog to što ih prave samo jedan zubni tehničar i dva stomatologa - po kadrovskom planu Ministarstva zdravlja i PIO fonda.

Zubni tehničar po normi izrađuje 24 proteze mesečno, 12 pacijenata - pacijentu dve proteze gornja i donja, tako da svakom stomatologu sleduje po 6 pacijenata mesečno. Mesečna norma je na taj način ispunjena. Osim toga, u toku meseca, zubni tehničar u saradnji sa lekarima odradi do 40 reparatura proteza mesečno, a tri reparature se normiraju kao jedna nova proteza. Dom zdravlja Aleksinac višestruko premašuje zadatu mesečnu normu - pojašnjava Stamenković.

Kada bi se povećao broj stomatologa i zubnih tehničara, tvrdi, smanjila bi se i lista čekanja. Doktor Stamenković ističe da bi time mogli da reše ogroman broj pacijenata koji su stariji od 65 godina na teritoriji Opštine Aleksinac, a koji imaju pravo na izradu subvencionisanih, ali i na besplatne stomatološke proteze.

Rešenje za to bi bilo još jedan tim koji čine stomatolog, stomatološka sestra i zubni tehničar. To je po sadašnjim normativima nemoguće, jer Zakon o zdravstvu iz 2006. godine predviđa broj izvršioca prema broju stanovnika na određenoj opštini - dodaje Stamenković.

U Ministarstvu zdravlja kažu da u stomatološkoj službi aleksinačkog Doma zdravlja ima 9 zaposlenih, ali da mogu bez njihove saglasnosti da zaposle radnike na određeno vreme - zbog bolovanja ili odsustva zaposlenih iz drugih opravdanih razloga, kada za tim ima potrebe.

Izvor

Komentara: 0


# Dragan Stamenković Aleksinac Dom zdravlja stomatologija
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima