Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Плате зарађују али их не примају

rss

05.09.2013. Тома Тодоровић, Политика

Према плану Министарства здравља у Алексинцу ради 32, али Фонд за здравствено осигурање признаје само 25 стоматолога и техничара, тако да њих седморо уопште не прима плате јер има статус „неуговорених радника“

Плате зарађују али их не примају

Незадовољство стоматолога запослених у Дому здравља у Алексинцу кулминирало је ових дана. Разлог за то је неусаглашеност одлука Министарства здравља Србије и Републичког фонда за здравствено осигурање око броја зубара и радника у стоматолошкој служби потребних за рад у овом граду.

Седморо стално запослених месецима је буквално „у небраном грожђу“, долазе на посао, раде, али не примају плате!– Наших седморо колега, лекара и другог особља, у сталном је радном односу. Али, плате не примају јер имају статус „неуговорених радника“.

Према плану и програму рада Министарства здравља, а на основу броја пружених стоматолошких услуга пацијентима, предвиђено је да у Алексинцу ради 32 стоматолога, сестара и техничара, колико је и стално запослених у нашој служби. Са друге стране, Институт за јавно здравље „Батут“ тврди да је Алексинцу довољно 25 стоматолошких радника. То стриктно поштују у Фонду за здравствено осигурање и исплаћују новац за личне дохотке само за 25 запослених, рекла је за Политику“ др Милена Пешић, начелник стоматолошке службе у алексиначком Дому здравља.

Више пута руководство Медицинског центра у Алексинцу, у склопу којег је и Дом здравља, тражило је од Фонда за здравствено осигурање да исправи неправду, али месецима нико не одступа од својих „ставова“.

Због мањег броја зубара и другог стоматолошког кадра него што је потребно, недавно су затворене зубарске ординације на Алексиначким рудницима, Житковцу, Корману и Тешици, местима у овој општини у којима су деценијама постојале. Пацијенти код стоматолога морају у Алексинац чак и из најудаљенијих села ове општине.

Из Уставног суда Србије добијено је званично тумачење да, по Закону о раду, постоје радници на одређено и на неодређено време. Уставни суд прогласио је неуставном категорије неуговорених и уговорених радника и наложио Фонду за здравствено осигурање да измени Правилник о раду, који се примењује у случају алексиначких, али и зубара из многих других места у Србији. И поред тога новац и даље стиже само за плате 25 запослених.

Руководство Медицинског центра у Алексинцу суочено је због неусаглашених ставова и одлука Министарства и Фонда и са тужбама и судским трошковима. Стоматолози који су у сталном радном односу, а не примају плате, тужили су установу и суд је пресудио у њихову корист – зараде морају да се исплаћују.

Са оваквом судском одлуком сада се и руководство нашло „у небраном грожђу“ – ако исплати плате свим стално запосленима, реагује Фонд и тужи руководство због ненаменског трошења новца. А ако не исплати, онда на сцену ступа инспекција рада и она тужи руководство јер је, према закону, дужно да исплати минималну зараду.

У Медицинском центру Алексинац кажу да после свега не знају шта ће и како ће са неизмиреним судским трошковима. Обавезе центра за судске трошкове у изгубљеним споровима са стоматолозима су достигле скоро милион динара. А то је сума за плате свих седам зубара и техничара за неколико месеци…
 

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Plate-zaradjuju-ali-ih-ne-primaju.sr.html


# Дом здравља Милена Пешић стоматологија Уставни суд Институт за јавно здравље
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима