Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Opština bi bivšu kasarnu, vojska novac

rss

09.12.2013. D. Stojanović, Večernje novosti

Da li će doći do dogovora ministarstva odbrane i lokalne samouprave na Moravici. Kompleks „Deligrad“ procenjen na tri miliona evra, što je opštinarima – skupo

Ulaz u bivšu kasarnu „Deligrad“

Poreska uprava konačno je procenila kasarnu „Deligrad“ u gradu na Moravici, na oko tri miliona, dok Dom Vojske u centru grada vredi nešto više od milion evra.

S obzirom na to da obe lokacije godinama čame prazne, svakim danom sve više zarastajući u korov, a opština je zainteresovana da dođe u njihov posed, sada su na potezu Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo odbrane, od kojeg se očekuje da sa lokalnom samoupravom pronađe najbolji model za realizaciju ove ideje.

- Raniji pregovori nisu doveli do konkretnog rešenja, a mi smo zainteresovani prvenstveno za kasarnu od koje bismo napravili industrijsku zonu i ponudili je potencijalnim stranim i domaćim investitorima. Jer, u pitanju je najatraktivnija lokacija, a mi sličnih placeva, pogotovo te površine, jednostavno nemamo - kaže zamenik predsednika aleksinačke opštine, Čedomir Rakić, ukazujući na to da je cena od tri miliona evra previsoka, pa će biti zatražena nova procena.

Uz to, kaže, postoje i dokumenta iz kojih se vidi da je 1962. Vojsci ustupljeno osam hektara opštinskog zemljišta, što bi takođe trebalo uzeti u obzir prilikom finalizacije pregovora.

Inače, za lokaciju bivše kasarne „Deligrad“ interesuje se veliki broj potencijalnih investitora, saglasnih sa procenom da je takvu ili sličnu parcelu teško naći ne samo u ovom delu Srbije - tim pre ako se vrednuje i njen, za biznis, strateški položaj. Zato se u Aleksincu sve češće pominje takozvani niški model, primenjen na kasarnama „Bubanjski heroji“ i „Apelovac“, do kojih je grad na Nišavi došao tako što će ih Ministarstvu odbrane platiti stanovima za pripadnike Vojske.

Dva scenarija

Stručnjaci ukazuju da je najgore što bi Aleksincu u ovom trenutku moglo da se dogodi bilo odlaganje donošenja konačnog rešenja. U tom slučaju, na šteti bi bilo i Ministarstvo odbrane, a svi se slažu da bi najbolji scenario bio da Vojska Aleksincu ponudi pravo preče kupovine i bivše kasarne „Deligrad“, i Doma Vojske.

- Ukoliko dođe do dogovora koji će zadovoljiti obe strane, naša opština je spremna da pomenutu kasarnu otplati bilo u novcu, bilo u stanovima, jer u toj lokaciji vidimo budući intenzivniji razvoj ove sredine - ističe Rakić.

Podsetimo, kompleks nekadašnje kasarne „Deligrad“ ima ukupnu površinu veću od 17 hektara i 27 različitih objekata koji zauzimaju tačno 9.243 kvadrata. Uz to, nalazi se u centru grada, svega desetak metara udaljena od Koridora 10, tri kilometra od železničke pruge, 30 kilometra od Niša i isto toliko od aerodroma „Konstantin Veliki“. Decenijama je ovde bila vojska, a onda se, pre nekoliko godina, slavna Motorizovana-artiljerijska brigada preselila u Niš.

Kada je u pitanju Dom Vojske, u samom centru grada na Moravici, on je od nekadašnjeg reprezentativnog objekta postao pravo ruglo urbane sredine. Za opštinu Aleksinac on je, trenutno, u drugom planu, ali u lokalnoj samoupravi ističu kako su spremni da, u dogledno vreme, i o njemu vode pregovore. Jer, između ostalog, taj objekat bi mogao da posluži za vrtić, ali i kao nova adresa dela opštinske administracije...

 

Komentara: 3


# Čedomir Rakić opština Poreska Uprava Ministarstvo odbrane
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Artemije... 10.12.2013.
  taj objekat bi mogao da posluži i kao nova adresa--dela opštinske administracije..Tačka!
  Zar su stanovnici Opštine Aleksinac zaslužili da se vlast poigrava sa njima!?To je znači problem visokog procenta nezaposlenih u Opštini? Šta je sa kombinatom PIK Aleksinac kraj autoputa?Aleksinačkim podrumom 100 metara od centra grada ,šta je sa drugim lokacijama?Znači dok se ne reši pitanje oko kasarne da ovih 8600 nezaposlenih tumara ulicama kao u bunilu?Od čega će račune plaćati,ogrev kupovati.Ishraniti se,decu školovati!?Ko su lica koja vode Opštinu,sa po 80000 dinara prinadležnosti.Šta su dobro ONI učinili sem pojedinim svojim stranačkim aktivistima koje su uhlebili na budžet?Velike novce utrošili za vozne parkove, za pomoć sirotinji nemaju para u budžetu.Ko ima mogućnost da gleda skupštinu vidi da se sopstvenom narodu smeju u lice.A narod je dobar, pošten ,trpeljiv inače bi drugačije .Oko koještarija se prepiru u skupštini i za to imaju dnevnice .Da li je narod za TO GLASAO? Za ovo!?

 • (+0) (-0)

  Mister x 11.12.2013.
  Ovim gradom rukovode nesposobnjakovici i privreda grada je ogledalo njihovih velikih dela

 • (+0) (-0)

  Jovan Kursula 12.12.2013.
  Pa sta i da pripadne lokalnoj samoupravi?!Oni ne znaju sta bi radili sa njim, jer su svi polupismeni, nepismeni i nestrucni, a strucne ljude i one koji nesto znaju zaobilaze u sirokom luku i ne dozvoljavaju im da disu. Pri tom mislim na sve u zadnjih 20 godina, svi ste isti ma iz koje stranje dosli, svi na narod gledate kao na ovce koje ce vama dati plate bez rada. Tako da dzaba konj kad ne umes da ga jases, bice vlasnik opstina i sta?! Samo ce nastaviti da zarasta u korov, a dom vojske bi postao prostor za zasedanja neke nove izmisljene strukture u opstini na koju bi dosao neko da prima platu o trosku gradjana.Tacka.


[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}