Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Општина би бившу касарну, војска новац

rss

09.12.2013. Д. Стојановић, Вечерње новости

Да ли ће доћи до договора министарства одбране и локалне самоуправе на Моравици. Комплекс „Делиград“ процењен на три милиона евра, што је општинарима – скупо

Улаз у бившу касарну „Делиград“

Пореска управа коначно је проценила касарну „Делиград“ у граду на Моравици, на око три милиона, док Дом Војске у центру града вреди нешто више од милион евра.

С обзиром на то да обе локације годинама чаме празне, сваким даном све више зарастајући у коров, а општина је заинтересована да дође у њихов посед, сада су на потезу Влада Србије, односно Министарство одбране, од којег се очекује да са локалном самоуправом пронађе најбољи модел за реализацију ове идеје.

- Ранији преговори нису довели до конкретног решења, а ми смо заинтересовани првенствено за касарну од које бисмо направили индустријску зону и понудили је потенцијалним страним и домаћим инвеститорима. Јер, у питању је најатрактивнија локација, а ми сличних плацева, поготово те површине, једноставно немамо - каже заменик председника алексиначке општине, Чедомир Ракић, указујући на то да је цена од три милиона евра превисока, па ће бити затражена нова процена.

Уз то, каже, постоје и документа из којих се види да је 1962. Војсци уступљено осам хектара општинског земљишта, што би такође требало узети у обзир приликом финализације преговора.

Иначе, за локацију бивше касарне „Делиград“ интересује се велики број потенцијалних инвеститора, сагласних са проценом да је такву или сличну парцелу тешко наћи не само у овом делу Србије - тим пре ако се вреднује и њен, за бизнис, стратешки положај. Зато се у Алексинцу све чешће помиње такозвани нишки модел, примењен на касарнама „Бубањски хероји“ и „Апеловац“, до којих је град на Нишави дошао тако што ће их Министарству одбране платити становима за припаднике Војске.

Два сценарија

Стручњаци указују да је најгоре што би Алексинцу у овом тренутку могло да се догоди било одлагање доношења коначног решења. У том случају, на штети би било и Министарство одбране, а сви се слажу да би најбољи сценарио био да Војска Алексинцу понуди право прече куповине и бивше касарне „Делиград“, и Дома Војске.

- Уколико дође до договора који ће задовољити обе стране, наша општина је спремна да поменуту касарну отплати било у новцу, било у становима, јер у тој локацији видимо будући интензивнији развој ове средине - истиче Ракић.

Подсетимо, комплекс некадашње касарне „Делиград“ има укупну површину већу од 17 хектара и 27 различитих објеката који заузимају тачно 9.243 квадрата. Уз то, налази се у центру града, свега десетак метара удаљена од Коридора 10, три километра од железничке пруге, 30 километра од Ниша и исто толико од аеродрома „Константин Велики“. Деценијама је овде била војска, а онда се, пре неколико година, славна Моторизована-артиљеријска бригада преселила у Ниш.

Када је у питању Дом Војске, у самом центру града на Моравици, он је од некадашњег репрезентативног објекта постао право ругло урбане средине. За општину Алексинац он је, тренутно, у другом плану, али у локалној самоуправи истичу како су спремни да, у догледно време, и о њему воде преговоре. Јер, између осталог, тај објекат би могао да послужи за вртић, али и као нова адреса дела општинске администрације...

 

Коментара: 3


# Чедомир Ракић општина Пореска Управа Министарство одбране
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Artemije... 10.12.2013.
  тај објекат би могао да послужи и као нова адреса--дела општинске администрације..Taчка!
  Зар су становници Општине Алексинац заслужили да се власт поиграва са њима!?То је значи проблем високог процента незапослених у Општини? Шта је са комбинатом ПИК Алексинац крај аутопута?Алексиначким подрумом 100 метара од центра града ,шта је са другим локацијама?Значи док се не реши питање око касарне да ових 8600 незапослених тумара улицама као у бунилу?Од чега ће рачуне плаћати,огрев куповати.Исхранити се,децу школовати!?Ко су лица која воде Општину,са по 80000 динара принадлежности.Шта су добро ОНИ учинили сем појединим својим страначким активистима које су ухлебили на буджет?Велике новце утрошили за возне паркове, за помоћ сиротињи немају пара у буджету.Ко има могућност да гледа скупштину види да се сопственом народу смеју у лице.А народ је добар, поштен ,трпељив иначе би другачије .Око којештарија се препиру у скупштини и за то имају дневнице .Да ли је народ за ТО ГЛАСАО? За ово!?

 • (+0) (-0)

  Mister x 11.12.2013.
  Ovim gradom rukovode nesposobnjakovici i privreda grada je ogledalo njihovih velikih dela

 • (+0) (-0)

  Jovan Kursula 12.12.2013.
  Pa sta i da pripadne lokalnoj samoupravi?!Oni ne znaju sta bi radili sa njim, jer su svi polupismeni, nepismeni i nestrucni, a strucne ljude i one koji nesto znaju zaobilaze u sirokom luku i ne dozvoljavaju im da disu. Pri tom mislim na sve u zadnjih 20 godina, svi ste isti ma iz koje stranje dosli, svi na narod gledate kao na ovce koje ce vama dati plate bez rada. Tako da dzaba konj kad ne umes da ga jases, bice vlasnik opstina i sta?! Samo ce nastaviti da zarasta u korov, a dom vojske bi postao prostor za zasedanja neke nove izmisljene strukture u opstini na koju bi dosao neko da prima platu o trosku gradjana.Tacka.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима