Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Održana naučna tribina u biblioteci „Rade Drainac“ u Prokuplju

rss

12.10.2019. Boža Nesvrćanin

U sali Narodne biblioteke „Rade Drainac“ u Prokuplju 10. oktobra 2019. održana je tribina na temu „Korporativna društvena odgovornost u unapređenju duhovno-ekoloških vrednosti u ruralnim područjima, sa akcentom na Toplički kraj, u organizaciji Evropskog defendologija centra Banja Luka, Internacionalno bibliografskog centra Kembridž, Udruženja „Pukovnik Rajevski“ Žitkovac i TCIP Vrnjačka Banja.

Održana naučna tribina u biblioteci „Rade Drainac“ u Prokuplju

Tribinu je otvorio direktor Narodne biblioteke Prokuplje Dragan Ognjanović, a moderator Vesna Pločić, novinar i urednik televizije vodila je program u kome su učestvovali akademik prof. dr Predrag Dašić, akademik prof. dr Rade Biočanin, književnik i profesor Dragiša Marković i Boža Nesvrćanin, novinar.

Tribinu je započo književnik Dragiša Marković stihovima pesme „Rade Drainac“ koju je posvetio ovogodišnjem 50. susretu pesnika u organizaciji Narodne biblioteke Prokuplje i 120. godišnjici rođenja ovog pesnika, koji je rođen u Tribunju Gornjem kao Radojko Jovanović. Ovim je književnik Marković istovremeno najavio svoju devetu knjigu nove rodoljubive poezije „Na Kosovu cvijetaju božuri“, koja će izaći u izdanju Evropskog defendologija centra u Banjoj Luci.

Zatim je veoma interesantno predavanje na temu „Obrada digitalnih signala“ održao akademik prof. dr Predrag Dašić, direktor Internacionalnog bibliografskog centra Kembridž i član više naučnih udruženja Ukrajine i Srbije. Predavanje je obilovalo mnogim interesantnim podacima o razvoju informacionih tehnologija, veličini prvih hardvera, njihovoj ceni, nano česticama, robotici, brzini razvoja ovih savremenih tehnologija i njihovom napretku. Interesantno je napomenuti da su prvi hardveri bili veoma glomazni i zapremali su veliki prostor, cena jednog giga bajta je bila tada 300.000,00 američkih dolara, a danas 0,02 centa, da robotika ne isključuje ljudski rad, jer jedna fabrika koja je automatizovana robot-tehnologijom zahteva angažovanje ljudskih činioca u istom tolikom prostoru u kome je smešena automtizovana fabrika, da je informaciona tehnologija veoma brzo napredovala i da je npr. auto industrija toliko brzo napredovala auto bi danas koštao manje od tri dolara, trošio bi jedan litar goriva, avion bi za let oko sveta potrošio 20 litara kerozina, a put bi trajao 20 minuta, dok su sa druge strane ova nova znanja jasnija deci nego starijim osobama, da je protok informacija preko optičkog kabla veoma brz sa velikim brojem informacija, a da je taj kabl jak i veoma tanak da je njime moguće vući auto a da se spoj jednog i drugog auta ne vidi, itd. Interesantan podatak naveo je  akademik prof. dr Dašić, da sa druge strane nano čestice, koje su rezultat savremene tehnologije, vrlo opasne po zdravlje ljudi, da je njih teško otkriti u organizmu, jer ne postoje aparati za njihovo otkrivanje u ljudskom telu, tako da i dijagnoza nekih bolesti nije moguća.

Udruženje „Pukovnik Rajvski“ iz Žitkovca predstavio je sekretar ovog Udruženja Boža Marković, uz napomene da se udruženje bavi kulturom i očuvanjem istorijskih vrednosti vezanim za ime Nikolaja Nikolajeviča Rajevskog, sa negovanjem srpsko-ruskih odnosa u oblastima od značaja za Udruženje, kao i o povezivanju sa Ruskom Federacijom kroz različite programe, kao međusobno druženje i posete naše i ruske dece u Srbiji i Ruskoj Federaciji. Napomenuo je da je Aleksinac u tim odnosima na veoma visokom mestu i da je sedmoro naše dece boravilo avgusta ove godine u kampu „Okean“ u Vladivostoku, na skupu 1600 dece iz 120 zemalja sveta.

U nastavku tribine govorio je akademik prof. dr Rade Biočanin na temu „Humana ekologija“ iznevši mnogo podataka o potrebi čuvanja životne sredine, jer sami ljudi ugrožavaju čistoću životne sredine, ali i da je naša zemlja zagađena bombardovanjem, čime su ugrožene i podzemne vode i vode uopšte, a pored osiromašenog uranijuma otkriveni su stroncijum i cezijum, kao rezultat ekoloških zagađenja iz našeg okruženja. U našem orkuženju ima nuklearnih centrala, od kojih su neke pretrpele ozbiljne havarije i da je uzaludno to što mi takvih centrala nemamo.

Tribinu je završio pesnik Dragiša Marković govoreći pesmu iz svoje knjige u štampi „Himna Nikola Tesla“.

Na tribini su bili prisutni Rafailo Joksimović, predsednik Udruženja „Gvozdeni puk“ i Miodrag Damnjanović, predsednik Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva Prokuplja, ćerka i unuka poginulog vozača autobusa „Niš-ekspresa“ na mostu u Lužanu (KiM), Boban Simović, predsednici Udruženja „Pukovnik Rajevski“ Svetomir Milanović i Udruženja stvaralaca u kulturi „Zavičaj“ iz Žitkovca, dva odbornika SO Alekinac i mnogi građani Prokuplja.

Tekst i foto: Boža Nesvrćanin


# Dragiša Marković Žitkovac Boža Marković - Nesvrćanin tribina Prokuplje Svetomir Milanović Radomir Biočanin
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima