Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржана научна трибина у библиотеци „Раде Драинац“ у Прокупљу

rss

12.10.2019. Божа Несврћанин

У сали Народне библиотеке „Раде Драинац“ у Прокупљу 10. октобра 2019. одржана је трибина на тему „Корпоративна друштвена одговорност у унапређењу духовно-еколошких вредности у руралним подручјима, са акцентом на Топлички крај, у организацији Европског дефендологија центра Бања Лука, Интернационално библиографског центра Кембриџ, Удружења „Пуковник Рајевски“ Житковац и ТЦИП Врњачка Бања.

Одржана научна трибина у библиотеци „Раде Драинац“ у Прокупљу

Трибину је отворио директор Народне библиотеке Прокупље Драган Огњановић, а модератор Весна Плочић, новинар и уредник телевизије водила је програм у коме су учествовали академик проф. др Предраг Дашић, академик проф. др Раде Биочанин, књижевник и професор Драгиша Марковић и Божа Несврћанин, новинар.

Трибину је започо књижевник Драгиша Марковић стиховима песме „Раде Драинац“ коју је посветио овогодишњем 50. сусрету песника у организацији Народне библиотеке Прокупље и 120. годишњици рођења овог песника, који је рођен у Трибуњу Горњем као Радојко Јовановић. Овим је књижевник Марковић истовремено најавио своју девету књигу нове родољубиве поезије „На Косову цвијетају божури“, која ће изаћи у издању Европског дефендологија центра у Бањој Луци.

Затим је веома интересантно предавање на тему „Обрада дигиталних сигнала“ одржао академик проф. др Предраг Дашић, директор Интернационалног библиографског центра Кембриџ и члан више научних удружења Украјине и Србије. Предавање је обиловало многим интересантним подацима о развоју информационих технологија, величини првих хардвера, њиховој цени, нано честицама, роботици, брзини развоја ових савремених технологија и њиховом напретку. Интересантно је напоменути да су први хардвери били веома гломазни и запремали су велики простор, цена једног гига бајта је била тада 300.000,00 америчких долара, а данас 0,02 цента, да роботика не искључује људски рад, јер једна фабрика која је аутоматизована робот-технологијом захтева ангажовање људских чиниоца у истом толиком простору у коме је смешена аутомтизована фабрика, да је информациона технологија веома брзо напредовала и да је нпр. ауто индустрија толико брзо напредовала ауто би данас коштао мање од три долара, трошио би један литар горива, авион би за лет око света потрошио 20 литара керозина, а пут би трајао 20 минута, док су са друге стране ова нова знања јаснија деци него старијим особама, да је проток информација преко оптичког кабла веома брз са великим бројем информација, а да је тај кабл јак и веома танак да је њиме могуће вући ауто а да се спој једног и другог аута не види, итд. Интересантан податак навео је  академик проф. др Дашић, да са друге стране нано честице, које су резултат савремене технологије, врло опасне по здравље људи, да је њих тешко открити у организму, јер не постоје апарати за њихово откривање у људском телу, тако да и дијагноза неких болести није могућа.

Удружење „Пуковник Рајвски“ из Житковца представио је секретар овог Удружења Божа Марковић, уз напомене да се удружење бави културом и очувањем историјских вредности везаним за име Николаја Николајевича Рајевског, са неговањем српско-руских односа у областима од значаја за Удружење, као и о повезивању са Руском Федерацијом кроз различите програме, као међусобно дружење и посете наше и руске деце у Србији и Руској Федерацији. Напоменуо је да је Алексинац у тим односима на веома високом месту и да је седморо наше деце боравило августа ове године у кампу „Океан“ у Владивостоку, на скупу 1600 деце из 120 земаља света.

У наставку трибине говорио је академик проф. др Раде Биочанин на тему „Хумана екологија“ изневши много података о потреби чувања животне средине, јер сами људи угрожавају чистоћу животне средине, али и да је наша земља загађена бомбардовањем, чиме су угрожене и подземне воде и воде уопште, а поред осиромашеног уранијума откривени су стронцијум и цезијум, као резултат еколошких загађења из нашег окружења. У нашем оркужењу има нуклеарних централа, од којих су неке претрпеле озбиљне хаварије и да је узалудно то што ми таквих централа немамо.

Трибину је завршио песник Драгиша Марковић говорећи песму из своје књиге у штампи „Химна Никола Тесла“.

На трибини су били присутни Рафаило Јоксимовић, председник Удружења „Гвоздени пук“ и Миодраг Дамњановић, председник Удружења српско-руског пријатељства Прокупља, ћерка и унука погинулог возача аутобуса „Ниш-експреса“ на мосту у Лужану (КиМ), Бобан Симовић, председници Удружења „Пуковник Рајевски“ Светомир Милановић и Удружења стваралаца у култури „Завичај“ из Житковца, два одборника СО Алекинац и многи грађани Прокупља.

Текст и фото: Божа Несврћанин


# Драгиша Марковић Житковац Божа Марковић - Несврћанин трибина Прокупље Светомир Милановић Радомир Биочанин
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима