Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Obeležena 144. godišnjica Boja kod Gornjeg Adrovca

rss

02.09.2020. Opština Aleksinac

Pomenom palim žrtvama i polaganjem venaca na spomen-obeležje pukovniku Rajevskom danas je porti crkve Svete Trojice u Gornjem Adrovcu obeležena 144. godišnjica Boja na Gornjem Adrovcu.

Foto: Opština Aleksinac

U ime opštine Aleksinac venac su položili predsednik Opštine Dalibor Radičević, njegov zamenik Čedomir Rakić i predsednik Skupštine Nenad Stanković.

Vence su položili i delegacije ambasade Ruske federacije u Republici Srbiji, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Ruskog doma, Kola srpskih sestara, Unije boraca opštine Aleksinac, Udruženja veterana žandarmerije, Humanitarnog centra iz Niša i društva Pukovnik Rajevski iz Žitkovca.

Boj na Gornjem Adrovcu odigrao se 1. septembra 1876. godine u okviru Prvog srpsko-turskog rata. Nakon poraza na Šumatovcu, Kerim-Pašina vojska bilaje primorana da se povuče i pređe na levu obalu Južne Morave, u nameri da obiđe Aleksinac i nastavi ofanzivu prema severu. Ova bitka čuvena je po tome što je u njoj poginuo ruski pukovnik Nikolaj Nikolajevič Rajevski, koji je u Srbiju došao zajedno sa nekoliko hiljada ruskih dobrovoljaca,i koji je, po mnogim istoričarima, Tolstoju poslužio kao ispiracija za lik grofa Vronskog u čuvenom romanu Ana Karenjina. Na mestu gde je poginuo podignuta je crkva Svete Trojice, u narodu poznata kao Ruska crkva ili Crkva ljubavi, a njegova sudbina ostaće simbol dubokog prijateljstva između dva naroda.


# predsednik opštine Čedomir Rakić Dalibor Radičević Gornji Adrovac Nenad Stanković vojska spomen crkva Svete Trojice
@mo_i_vs @


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima