Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ministar Šarčević najavio smenjivanje direktora u Aleksincu

rss

26.01.2019.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, za "Novosti", najavljuje kadrovske promene u obrazovnim ustanovama. Rukovodioci će biti smenjeni jer su lažirali broj učenika i formirali odeljenja sa manje od 15 đaka.

Foto: arhiva

DESET direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta - najavio je za "Novosti" ministar prosvete Mladen Šarčević.

Bez fotelja će ostati rukovodioci škola u Vučitrnu, Ranilugu, Preševu, Aleksincu, Nišu, Požegi i četiri beogradske škole - dve u Obrenovcu i po jedne u Zemunu i Surčinu. Razlog za smenu je lažiranje broja učenika i formiranje većeg broja odeljenja nego što je zakonom propisano. Prosvetna inspekcija prethodno je utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski minimum. Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi. Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

- Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla je nepravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole. Prvih deset smena nije kraj, jer još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti - kaže Šarčević za naš list. - Nameravamo i da pojednostavimo proceduru oduzimanja licenci za rad sekretarima škola. Oni moraju da snose veliki deo odgovornosti, jer treba da kontrolišu rad direktora, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima.

Kao primer ministar navodi slučaj Prve tehničke škole u Kragujevcu, gde sekretar škole u konkurs za izbor direktora nije stavio uslov da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak. Tako se bivši direktor ponovo kandidovao i dobio podršku školskog odbora.

Izvor: Večernje novosti


# direktor škole škola Ministarstvo prosvete smena izbor direktora prosveta Večernje novosti Mladen Šarčević
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima