Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Министар Шарчевић најавио смењивање директора у Алексинцу

rss

26.01.2019.

Министар просвете Младен Шарчевић, за "Новости", најављује кадровске промене у образовним установама. Руководиоци ће бити смењени јер су лажирали број ученика и формирали одељења са мање од 15 ђака.

Фото: архива

ДЕСЕТ директора основних и средњих школа биће смењено почетком другог полугодишта - најавио је за "Новости" министар просвете Младен Шарчевић.

Без фотеља ће остати руководиоци школа у Вучитрну, Ранилугу, Прешеву, Алексинцу, Нишу, Пожеги и четири београдске школе - две у Обреновцу и по једне у Земуну и Сурчину. Разлог за смену је лажирање броја ученика и формирање већег броја одељења него што је законом прописано. Просветна инспекција претходно је утврдила да су у овим школама формирана одељења са мање од 15 ученика, што је законски минимум. Фиктивно је приказиван већи број ђака, како би били избегнути технолошки вишкови. Тако су, на пример, од 25 ученика формирана два, уместо једног одељења.

- Просветна инспекција проверавала је 200 школа у шест школских управа и пронашла је неправилности у више од 30 одсто, тачније у 73 школе. Првих десет смена није крај, јер још нису завршене детаљне анализе свих школа у којима је инспекција пронашла неправилности - каже Шарчевић за наш лист. - Намеравамо и да поједноставимо процедуру одузимања лиценци за рад секретарима школа. Они морају да сносе велики део одговорности, јер треба да контролишу рад директора, а не да буду саучесници у неправилностима.

Као пример министар наводи случај Прве техничке школе у Крагујевцу, где секретар школе у конкурс за избор директора није ставио услов да се против кандидата не води кривични поступак. Тако се бивши директор поново кандидовао и добио подршку школског одбора.

Извор: Вечерње новости


# директор школе школа Министарство просвете смена избор директора просвета Вечерње новости Младен Шарчевић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима