Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Ko je zapalio rastinje kod obale na Bovanskom jezeru?

rss

18.04.2019. Južne vesti

Deo rastinja u blizini obale na Bovanskom jezeru pretvoren je u pepeo. Mesto koje je posebno tokom praznika puno turista izgorelo je, kako svedoče građani, pre desetak dana, ali se i dalje ne zna da li je neko namerno zapalio travu.

Foto: Južne vesti

Trava iznad druge plaže na Bovnu, kako je popularno zovu izletnici, skoro je potpuno izgorela. Umesto zelenila sada je zgarište, na šta je ukazao i građanin koji je pre desetak dana dostavio fotografije redakciji. Ocenjuje i da je reč o sramnom sređivanju Bovanskog jezera, usred kampanje protiv paljenja na otvorenom.

Ovo je primer lošeg upravljanja nekompetentnih nadležnih organa. Izletište nije očišćeno, a suva trava zapaljena je pred praznik 1. maj, kada se očekuje navalica izletnika i ljubitelja prirode. Nadležne treba pozvati na odgovornost - istakao je građanin.

Ipak, nepoznato je da li je reč o namernom "čišćenju" obale od trave pred praznike ili je neko slučajno zapalio rastinje. Da je deo obale izgoreo prijavljeno je Vodoprivrednom centru "Morava", ali kažu da nemaju više detalja.

Nemamo više informacija o tome, prosleđeno je Šumskoj inspekciji na dalje postupanje. Obično se u takvim slučajevima angažuje i policija, ali to uglavnom bude nepoznato lice - kažu u Vodoprivrednom centru.

Ova informacije dosad nije stigla do Šumarske inspekcije, u kojoj kažu i da nije sigurno da je ovaj problem uopšte u njihovoj nadležnosti s obzirom na to da nadžiru Zakon o šumama i Zakon o divljači i lovstvu. Kažu i da je u toku sezona poljoprivrednih radova i da je požara na sve strane, ali podsećaju da je Zakonom zabranjeno da se pali vatra i da se nepoštovanje tog zakona sankcioniše.

Takođe, napominju i da je važno da onaj ko je zapalio obalu odgovara.

Niškoj policiji nije prijavljen požar kod Bovna i nemaju informacije o tome, te se zasad ne zna ko je i zbog čega palio travu pred praznike kraj jezera.

Izvor


# Bovansko jezero policija požar rastinje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima