Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ко је запалио растиње код обале на Бованском језеру?

rss

18.04.2019. Јужне вести

Део растиња у близини обале на Бованском језеру претворен је у пепео. Место које је посебно током празника пуно туриста изгорело је, како сведоче грађани, пре десетак дана, али се и даље не зна да ли је неко намерно запалио траву.

Фото: Јужне вести

Трава изнад друге плаже на Бовну, како је популарно зову излетници, скоро је потпуно изгорела. Уместо зеленила сада је згариште, на шта је указао и грађанин који је пре десетак дана доставио фотографије редакцији. Оцењује и да је реч о срамном сређивању Бованског језера, усред кампање против паљења на отвореном.

Ово је пример лошег управљања некомпетентних надлежних органа. Излетиште није очишћено, а сува трава запаљена је пред празник 1. мај, када се очекује навалица излетника и љубитеља природе. Надлежне треба позвати на одговорност - истакао је грађанин.

Ипак, непознато је да ли је реч о намерном "чишћењу" обале од траве пред празнике или је неко случајно запалио растиње. Да је део обале изгорео пријављено је Водопривредном центру "Морава", али кажу да немају више детаља.

Немамо више информација о томе, прослеђено је Шумској инспекцији на даље поступање. Обично се у таквим случајевима ангажује и полиција, али то углавном буде непознато лице - кажу у Водопривредном центру.

Ова информације досад није стигла до Шумарске инспекције, у којој кажу и да није сигурно да је овај проблем уопште у њиховој надлежности с обзиром на то да наџиру Закон о шумама и Закон о дивљачи и ловству. Кажу и да је у току сезона пољопривредних радова и да је пожара на све стране, али подсећају да је Законом забрањено да се пали ватра и да се непоштовање тог закона санкционише.

Такође, напомињу и да је важно да онај ко је запалио обалу одговара.

Нишкој полицији није пријављен пожар код Бовна и немају информације о томе, те се засад не зна ко је и због чега палио траву пред празнике крај језера.

Извор


# Бованско језеро полиција пожар растиње
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима