Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Povećan broj požara, apel građanima da ne pale travu i nisko rastinje

rss

26.03.2022. Jugmedia

Načelnik Odeljenja za VSJ u Upravi za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije MUP-a Nedeljko Gagić, apelovao je na građane da ne pale travu i nisko rastinje, s obzirom da je, od sredine marta do danas, evidentiran povećan broj požara na otvorenom prostoru.

Foto: arhiva

„Požari na otvorenom prostoru se veoma brzo šire, zahvataju velike površine i predstavljaju realnu opasnost za živote i zdravlje naših građana, a često nanose velike materijalne štete. Uzrok svih ovih požara, u najvećem broju slučajeva je ljudski faktor, odnosno neodgovorno ponašanje naših građana“, upozorio je Gagić.

Podsetio je da je Zakonom o zaštiti od požara i drugim zakonima zabranjeno spaljivanje trave i niskog rastinja i spaljivanje smeća na otvorenom prostoru, ostataka strnih useva, kao i loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume.

Za nepoštovanje propisanih odredbi zakona, kako je rekao, zaprećene su novčane kazne, kako za pravna, tako i za fizička lica.

„Sektor za vanredne situacije će u narednom periodu, zajedno sa pripadnicima drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova, nadležnim inspekcijskim službama republičkog i lokalnog nivoa, intenzivirati obilazak terena u cilju otkrivanja i procesuiranja neodgovornih građana koji ne poštuju Zakonom propisane odredbe, a sve sa ciljem podizanja nivoa bezbednosti naših građana“, naglasio je Gagić.

U periodu od 1. januara do 25. marta, na teritoriji Republike Srbije, evidentirano je 6.582 požara, od čega je 3.551 požar nastao na otvorenom prostoru.

Izvor


# požar poljoprivreda rastinje
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima