Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U Nišu i Aleksincu danas protesti zbog nevraćanja smanjenih penzija

rss

30.10.2018.

Zbog toga što su im smanjivali penzije 2014. godine, a u međuvremenu im nisu vratili ono što im je, kako kažu, oduzeto, ali i zbog toga što Ustavni sud ćuti o zahtevu da se oceni ustavnost smanjenja penzija, nekoliko udruženja penzionera sa sindikatima organizuju protest danas u 16 sati u parku preko puta Osnovnog suda u Nišu i ispred Suda u Aleksincu.

Foto: arhiva

Penzioneri navode da vlast ignoriše član 58 Ustava Srbije koji kaže da je penzija imovinsko pravo, pa traže da im se vrate smanjene penzije i to uz zakonsku kamatu.

Očekivali smo da će predstavnici vlasti biti moralni i odgovorni i da će reći „morali smo da lažemo da nećemo pa smo smanjili penzije ali evo sve vraćamo, kako član 58 Ustava Srbije reguliše, sa kamatom. Ne možemo ođednom ali za 4 godine vraćamo i neće se više ponoviti jer ekonomija sjajno napreduje, ušli smo u zlatno doba. Umesto toga ćutanje, manipulacije i podela penzionera, jer deo će dobijati dodatak uz penziju i novčanu pomoć a deo ne - saopštavaju penzioneri.

Vlast penzionere upućuje na parnične sporove, visoke sudske takse i neizvesne presude, tumače penzionerska udruženja, pa time računaju da da većina oštećenih penzionera neće pokrenuti sudske parnice za naknadu štete, a da će deo preminuti. Sve to nazivaju “nemoralnom koncepcijom navodnog očuvanja javnih finansija”.

Opstrukcije Ustavnog suda Srbije da oceni ustavnost Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija kojim je oštećeno preko 850.000 penzionera i naslednika oštećenih penzionera koji su preminuli. U Ustavnom sudu Srbije se preko tri godine kisele inicijative za ocenu ustavnosti i akt poslanika Narodne skupštine Srbije o pokretanju postupka ocene ustavnosti Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija. Svojom opstrukcijom Ustavni suda nas sprečava da se obratimo Evropskom sudu za ljudska prava - navode penzioneri.

Dodaju i da su osiromašili neusklađivanjem penzija od 2012. do 2018, pa “iako su od 2015. do 2018. godine penzije usklađivane za ukupno 7,9 % one i dalje zaostaju za inflacijom 15-20 %”.

Traže od Vlade da predloži zakon kojim bi im bile vraćene penzije, od Ustavnog suda da konačno oceni ustavnost smanjenja penzija, a od Radio televizije Srbije da u svojim programima omogući pristup sindikatima penzionera sa drugačijim stavovima od aktuelne politike za reformu penzijakog sistema Srbije.

Protest u parku na niškom Sinđelićevom trgu organizuju Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije i Udruženje sindikata penzionera Srbije su uz podršku Vojnog sindikta Srbije, Policijskog sindikata Srbije, Udruženih sindikata Srbije Sloga, sindikata penzionera Nezavisnost i drugih organizacija.

Savez za Srbiju: SNS je osiromašio 76.000 niških penzionera

Današnji protest penzionera i sve njihove zahteve podržao je i niški ogranak opozicionog bloka Savez za Srbiju. oni navode da su penzioneri oštećeni i njihova prava uskraćena, ali i da vlast manipuliše penzionerima i javnošću.

Aktuelna vlast godinama unazad obmanjuje penzionere obećanjima o povećanju penzija, ne vodeći računa o inflaciji i sve manjoj kupovnoj moći. SNS je osiromašila 76.000 niških penzionera, neusklađivanjem penzija i urušavanjem penzionog sistema, ignorisala ustavne obaveze povraćaja delova penzija koji nisu isplaćeni po Zakonu o privremenom uređivanju načina isplate penzija - navode iz SzS.

Iz Saveza za Srbiju dodaju i da su danas penzioneri ti koji trpe pogubne greške Vlade, a zajedno sa mladima koji nemaju posao "snose najveći teret finansiranja i njihovih sopstvenih porodica i sebe lično".

Izvor: Južne Vesti

Komentara: 0


# SNS penzioneri Ustavni sud protest Južne vesti
@sns_aleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima