Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Нишу и Алексинцу данас протести због невраћања смањених пензија

rss

30.10.2018.

Због тога што су им смањивали пензије 2014. године, а у међувремену им нису вратили оно што им је, како кажу, одузето, али и због тога што Уставни суд ћути о захтеву да се оцени уставност смањења пензија, неколико удружења пензионера са синдикатима организују протест данас у 16 сати у парку преко пута Основног суда у Нишу и испред Суда у Алексинцу.

Фото: архива

Пензионери наводе да власт игнорише члан 58 Устава Србије који каже да је пензија имовинско право, па траже да им се врате смањене пензије и то уз законску камату.

Очекивали смо да ће представници власти бити морални и одговорни и да ће рећи „морали смо да лажемо да нећемо па смо смањили пензије али ево све враћамо, како члан 58 Устава Србије регулише, са каматом. Не можемо ођедном али за 4 године враћамо и неће се више поновити јер економија сјајно напредује, ушли смо у златно доба. Уместо тога ћутање, манипулације и подела пензионера, јер део ће добијати додатак уз пензију и новчану помоћ а део не - саопштавају пензионери.

Власт пензионере упућује на парничне спорове, високе судске таксе и неизвесне пресуде, тумаче пензионерска удружења, па тиме рачунају да да већина оштећених пензионера неће покренути судске парнице за накнаду штете, а да ће део преминути. Све то називају “неморалном концепцијом наводног очувања јавних финансија”.

Опструкције Уставног суда Србије да оцени уставност Закона о привременом уређивању начина исплате пензија којим је оштећено преко 850.000 пензионера и наследника оштећених пензионера који су преминули. У Уставном суду Србије се преко три године киселе иницијативе за оцену уставности и акт посланика Народне скупштине Србије о покретању поступка оцене уставности Закона о привременом уређивању начина исплате пензија. Својом опструкцијом Уставни суда нас спречава да се обратимо Европском суду за људска права - наводе пензионери.

Додају и да су осиромашили неусклађивањем пензија од 2012. до 2018, па “иако су од 2015. до 2018. године пензије усклађиване за укупно 7,9 % оне и даље заостају за инфлацијом 15-20 %”.

Траже од Владе да предложи закон којим би им биле враћене пензије, од Уставног суда да коначно оцени уставност смањења пензија, а од Радио телевизије Србије да у својим програмима омогући приступ синдикатима пензионера са другачијим ставовима од актуелне политике за реформу пензијаког система Србије.

Протест у парку на нишком Синђелићевом тргу организују Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије и Удружење синдиката пензионера Србије су уз подршку Војног синдикта Србије, Полицијског синдиката Србије, Удружених синдиката Србије Слога, синдиката пензионера Независност и других организација.

Савез за Србију: СНС је осиромашио 76.000 нишких пензионера

Данашњи протест пензионера и све њихове захтеве подржао је и нишки огранак опозиционог блока Савез за Србију. они наводе да су пензионери оштећени и њихова права ускраћена, али и да власт манипулише пензионерима и јавношћу.

Актуелна власт годинама уназад обмањује пензионере обећањима о повећању пензија, не водећи рачуна о инфлацији и све мањој куповној моћи. СНС је осиромашила 76.000 нишких пензионера, неусклађивањем пензија и урушавањем пензионог система, игнорисала уставне обавезе повраћаја делова пензија који нису исплаћени по Закону о привременом уређивању начина исплате пензија - наводе из СзС.

Из Савеза за Србију додају и да су данас пензионери ти који трпе погубне грешке Владе, а заједно са младима који немају посао "сносе највећи терет финансирања и њихових сопствених породица и себе лично".

Извор: Јужне Вести


# СНС пензионери синдикат Уставни суд протест Јужне вести
@sns_aleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима