Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Dvadeset pet godina crkve Svetog Arhangela Gavrila

rss

23.07.2018. Boža Marković

Obeležavanje dvadeset petogodišnjice od izgradnje žitkovačke crkve Svetog Arhangela Gavrila, koja je sedište Crkvene opštine Žitkovac, započeto je na dan Svetog Prokopija, izložbom slika, rezbarenih ikona i ručnih radova stvaralaca iz Žitkovca, okupljenih oko Udruženja "Zavičaj" Žitkovac, koje je počelo da radom ove godine.

Dvadeset pet godina crkve Svetog Arhangela Gavrila

Ova godišnjica obeležava se mnogim aktivnostima slikara, pesnika,  četiri KUD-a u više dana. U sredu, 25.7.2018. u 19 časova u crkvenoj porti biće pesnički maraton duhovne poezije, a nakon toga folkorna društva izvešće svoje programe.


Naredni slavski dan počeće liturgijom u 9 sati, a slavlje će biti završeno koncertom muzike u centru Žitkovca sa početkom u 21 časova. Izložba likovnih radova i ručnih radova upriličena je u samoj Crkvi, a otvaranju je prisustvovalo dosta zainteredivanih iz Aleksinca, okolnih mesta i Žitkovca. Na izložbi su predstavljeni radovi sedmoro autora među kojima su ulja na platnu nekadašnjeg žitkovačkog paroha Vukadina Vukadinovića, koji je davne 1936. rukovodio Crkvenim odborom koji je imao zadatak da izgradi žitkovačku crkvu, njegovog sina dvostrukog doktora nauka Svetozara Vukadinovića, profesora Saobraćajnog fakulteta u Beogradu u penziji, pok. Radiše Rakića, Viobrana Golubovića, Gordane Ristić, Zorana Živkovića i pok. Natalije Karić Slijepčević, kao i poklona Crkvi i pojedincima.


Govoreći o stvaralaštvu svoga oca Vukadina dr prof. Svetozar Vukadinović rekao je da je njegov otac u teškim posleratnim vremenima dobijao pisane pretnje smrću, da je u Gornjem Suhotnu (u crkvi za koju je uradio ikonostas) jahan od sekretara komunističke partije, ali potreba da iškoluje ćerku i sina uticala je na njegov hobi da radi ikone ljudima iz sokobanjskog kraja, koje su oni poklanjali crkvama. Tako je nastali više stotina ikona većeg formata, ali i nekoliko ikonostasa, npr. u moravačkoj crkvi, ali i mnogo ulja na platnu, grafika i crteža. Tu ljubav za slikarstvom nasledio je od svoga oca i prof. dr Svetozar Vukadinović.


Ostala dela su bila dela slikara, ikona u drvetu Viobrana Golubovića i ručnih radova Gordane Ristić. Ovakvih izložbi povodom mesne slave do sada je organizovano desetak. Na ovoj izložbi je govorio i mesni paroh i poznati aleksinački majstor akvarela Zlatko Pavlović.


Ovo je prilika da kažemo da je akademski slikar i profesor Milivoje Mića S. na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu bio inspirativan za mlađe generacije, koji je 9 puta slikao vodotoranj u Žitkovcu (koji je poznat iz filma "Žuta" u kome su glumile Ružica Sokić i Dara  Čavić), u prisustvu mnogih znatiželjnika, među kojima je bio i autor ovog teksta, i zalagao se da on bude pretvoren u galeriju, a književnik Dragiša Marković koristio je njegove slike za naslovne strane svojih knjiga, po njegovom dopuštenju.


# Dragiša Marković Žitkovac saobraćaj Boža Marković - Nesvrćanin izložba Zlatko Pavlović Crkva Arhangela Gavrila
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima