Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Deca iz Draževca idu pešice u školu

rss

14.09.2015. D. Ostojić, Aleksinac.Net

Problem dece iz Draževca još uvek nije rešen.
Jutros se kolona đaka pešice uputila u školu.

Deca iz Draževca idu pešice u školu

Problem finansiranja prevoza nije rešen na relaciji dveju opština Aleksinca i Niša.

Učenici viših razreda osnovne škole iz aleksinačkog sela Draževca, njih ukupno 31, od 2. septembra ne idu u školu zbog toga što još nije rešeno pitanje njihovog prevoza do škole u susednom selu Donja Trnava.

Problem sa prevozom učenika nastao je jer zakon nalaže opštini Aleksinac da đački prevoz plaća samo do škola na svojoj teritoriji, dok se osnovna škola u Donjoj Trnavi nalazi na području grada Niša.

Lokalna samouprava u Aleksincu pristaje da plaća prevoz učenicima, ali do škole u Katunu.

Međutim, roditelji osnovaca iz Draževca za premeštaj dece u ovu školu neće ni da čuju jer bi umesto 4,5 kilometara do škole trebalo da se prevoze više od deset kilometara, a uz to bi kilometar i po trebalo da pešače po veoma prometnom regionalnom putu.

Roditelj ističu da su očajni zato što su deca već propustila puno časova, ali ne mogu da dozvole da deca idu u Katun u školu jer bi im bila ugrožena bezbednost.

„Sve redom smo molili da problem bude rešen i svi hoće da pomognu, ali im zakon ne dozvoljava. Ministarstvo prosvete je poslalo dopis da lokalne samouprave reše problem, ali nije napisalo kako da to učine “, kaže Jovica Mitrović, roditelj iz Draževca.

On ističe da mesečne kartice za prevoz 31 učenika koštaju 100.000 dinara, ali ukoliko bi se angažovao posebni privatni prevoznik, trošak prevoza bio bi smanjen na oko 80.000 dinara.

Mitrović podseća da je opština Aleksinac sve do 1. januara ove godine plaćala prevoz od učenika od Draževca do Donje Trnave, a onda je po nalogu inspekcije prestala da to čini.

Direktor Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjoj Trnavi Marko Ristić takođe je apelovao je na Ministarstvo prosvete da problem što pre bude rešen kako bi se učenici vratili na nastavu.

Ristić je podsetio da su učenici iz Draževca od Drugog svetskog rata pa do sada više razrede osnovne škole završavali u školi u Donjoj Trnavi jer im je to najbliža škola.

Apelujemo na nadležne da što pre nađu rešenje.

Komentara: 1


# prevoz opština Draževac Katun škole Ministarstvo prosvete Donja Trnava Jovica Mitrović Marko Ristić Branislav Nušić OŠ Branislav Nušić
@


 

▲ ▼ [+][-]


  • (+2) (-1)

    Svi znaju 16.09.2015.
    Zasto brisete neuvredljive komentare?


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima