Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Деца из Дражевца иду пешице у школу

rss

14.09.2015. Д. Остојић, Алексинац.Нет

Проблем деце из Дражевца још увек није решен.
Јутрос се колона ђака пешице упутила у школу.

Деца из Дражевца иду пешице у школу

Проблем финансирања превоза није решен на релацији двеју општина Алексинца и Ниша.

Ученици виших разреда основне школе из алексиначког села Дражевца, њих укупно 31, од 2. септембра не иду у школу због тога што још није решено питање њиховог превоза до школе у суседном селу Доња Трнава.

Проблем са превозом ученика настао је јер закон налаже општини Алексинац да ђачки превоз плаћа само до школа на својој територији, док се основна школа у Доњој Трнави налази на подручју града Ниша.

Локална самоуправа у Алексинцу пристаје да плаћа превоз ученицима, али до школе у Катуну.

Међутим, родитељи основаца из Дражевца за премештај деце у ову школу неће ни да чују јер би уместо 4,5 километара до школе требало да се превозе више од десет километара, а уз то би километар и по требало да пешаче по веома прометном регионалном путу.

Родитељ истичу да су очајни зато што су деца већ пропустила пуно часова, али не могу да дозволе да деца иду у Катун у школу јер би им била угрожена безбедност.

„Све редом смо молили да проблем буде решен и сви хоће да помогну, али им закон не дозвољава. Министарство просвете је послало допис да локалне самоуправе реше проблем, али није написало како да то учине “, каже Јовица Митровић, родитељ из Дражевца.

Он истиче да месечне картице за превоз 31 ученика коштају 100.000 динара, али уколико би се ангажовао посебни приватни превозник, трошак превоза био би смањен на око 80.000 динара.

Митровић подсећа да је општина Алексинац све до 1. јануара ове године плаћала превоз од ученика од Дражевца до Доње Трнаве, а онда је по налогу инспекције престала да то чини.

Директор Основне школе „Бранислав Нушић“ у Доњој Трнави Марко Ристић такође је апеловао је на Министарство просвете да проблем што пре буде решен како би се ученици вратили на наставу.

Ристић је подсетио да су ученици из Дражевца од Другог светског рата па до сада више разреде основне школе завршавали у школи у Доњој Трнави јер им је то најближа школа.

Апелујемо на надлежне да што пре нађу решење.


# превоз општина Дражевац Катун школе Министарство просвете Доња Трнава Јовица Митровић Марко Ристић Бранислав Нушић ОШ Бранислав Нушић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима