Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Porodica pacijenta koji je poginuo u sanitetu traži istinu

rss

14.01.2022. Blic

- Već 50 dana ne znamo ništa o uzroku smrti oca i to mi najteže pada. Bol je svakodnevna od ujutru do uveče. I kod kuće, i na groblju. Tišti me ta neizvesnost, što ne znamo okolnosti pod kojima je nastradao. To je preveliki teret za moju porodicu - kaže za „Blic“ Danijela Dimitrijević iz Aleksinca čiji je otac Dragoslav Dimitrijević (69) poginuo 22. novembra u toku transporta iz stacionalara u Sokobanji do kovid bolnice u Kruševcu.

Foto: Branko Janačković / RAS Srbija

Kako je "Blic" pisao, do nesreće je došlo kada je sanitet u kojem se Dragoslav nalazio sa medicinskom ekipom sleteo sa puta u aleksinačkom selu Bovan i prevrnuo se. Nesrećni Dragoslav je ostao na mestu mrtav, lekar i medicinski tehničar su povređeni samo lakše lakše a vozač saniteta P. D. (51) je ostao nepovređen. Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu još pokrenulo je istragu i prikuplja dokaze kako bi se utvrdile sve okonosti tragičnog slučaja.

- Mami je skočio šećer, skače joj pritisak alarmantno, ne možemo da je smirimo. U bolu smo 50 dana i 50 noći, ta neizvesnost nas ubija. Kažite mi kako je bilo pa možda će da mi bude lakše. Ne znam da li ga je ubilo tumbanje, da li je bio vezan, da li ga je ubila boca, ko je bio u sanitetu, zašto je poslat u kovid bolnicu u Kruševac iz bolnice u Sokobanji… Mnogo je pitanja a nemamo nijedan odgovor. Insistiram da se rasvetle sve okolnosti i učinićemo sve da tako bude. Želim samo istinu, celu istinu šta se desilo, moj otac nije zaslužio ništa od ovoga. Da li je kriv vozač, ili vozilo ili bolnica, ili put, ništa od toga ne znamo, samo tražimo istinu da nam se kaže, veli Danijela.

Ona dodaje da su novogodišnje i božićne praznike proveli tugujući a da posebno pati njen sin jer je bio izuzetno blizak sa dedom.

- Moje dete je alarmantno. Svi su slavili doček Nove godine, moje dete nije slavilo, nije se uopšte veselio. Deda ga je uvek nečim iznenađivao za Novu godinu i Božić a sada je prvi put dočekao praznike bez njega. Kad je bio mali, moj otac se oblačio se kao Deda Mraz, štapom mu je spustao poklone sa terase, sve je radio za unuka. Moj sin je sada plakao do jedan čas posle ponoći, nije mogao da se smiri. Mnogo mu nedostaje deda i mnogo mu je teško kada izađe na njegov grob, posle toga mu je ceo dan teško. On mu je bio i otac i majka, i baba i deda i brat i ujak i najbolji drug, on mu je bio sve. Teško mu je da dođe u dnevni boravak jer tu stoje očeva slika i kandilo. Dođe nešto na brzinu, i vrati se u svoju sobu. Prošlo je 50 dana a kao da je bilo juče, bol ne prestaje…, poverava se Danijela.

Ona kaže da će njihov advokat zatražiti od bolnice u Sokobanji medicinsku dokumentaciju o lečenju njenog oca, te da očekuje da im bolnica izađe u susret i dostavi je u što kraćem roku.

- Želimo da vidimo otpusnu listu, da vidimo kako je išlo lečenje i zbog čega je upućen u bolnicu u Kruševcu. Transportovali su ga tamo bez našeg znanja. Još nam nisu dali objašnjenje i razlog zašto je poslat u Kruševac ako su mu analize su mu bile bolje i ako je bio pred otpustom. Sanirano mu je bilo zdravstveno stanje, bilo je samo reči kiseonik da mu nabavimo bez čega nije mogao da bude, ali bilo je reči, laički rečeno, da može još 100 godina da živi uz kiseonik kod kuće. Jako nam je bitno da saznamo istinu jer je i moj otac bio pravdoljubiv. Kad god nešto nije bilo fer i korektno sa nečije strane, on bi rekao “uh što ne volim tu nepravdu”. I ja sam kao i on. Volim pravdu i istinu, koliko god da je bolna. Pa neka mi i ne odgovara, koliko god da je bolna, neka mi kažu kako jeste. Nadamo se da će istraga uskoro da se privede kraju da saznamo šta je bilo, kaže Danijela.

Stigao obdukcioni zapisnik, čeka se veštačenje saniteta

U Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu navode za „Blic“ da su u sklopu je istrage saobraćajne nesreće naložena veštačenja, da je zapisnik o obdukciji nastradalog pristigao krajem prošle godine ali da se u ovoj fazi postupka ne mogu iznositi detalji, dok se ne završi saslušanje vozača.

- Budući da zbog oštećenja nije bilo moguće da se uradi vanredni tehnički pregled saniteta, naloženo je veštačenje vozila koje će obaviti Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu, kako bi se utvrdilo da li je u momentu nezgode bio ispravan u potpunosti, ima li odgovornosti vozača ili možda nekoga ko održava vozilo, da li se desio kvar u vožnji, ili ima odgovornosti upravljača puta. Kada pristigne taj nalaz biće saslušan vozač saniteta. Tek nakon toga moći ćemo da saopštimo vise podataka o utvrđenom stanju i daljem toku istrage, kažu u OJT Aleksinac.

U bolnici proveo skoro dva meseca, od 8. oktobra bio negativan

Kako je ranije ispričala Danijela, njen otac je 28. septembra otišao na lečenje u Sokobanju, nakon što je u Aleksincu bio lečen 10 dana zbog jake, obostrane upale pluća. U Sokobanju je primljen je sa saturacijom 86 i bio je na kiseoniku sve vreme, prvo na 30 pa na 15 litara kiseonika. Od kako je legao u postelju, nije mogao da hoda.

- Bio je reči na početku lečenja ako mu ne bude bolje da će ga premestiti u drugu ustanovu, ali činilo se u tom trenutku da ide na bolje. I imali smo nadu, laboratorijski nalazi su mu bili dobri a od 8.oktobra bio je i negativan na testovima. Međutim, bilo je trenutaka kada mu je bilo toliko loše da nije mogao ni telefon da dohvati, nije mogao da se pomera a budući da nije mogao da ustaje, javio se i dekubit, ispričala je Danijela. Ona kaže da porodica nije znala da će ga te večeri transportovati u Kruševac, u kovid bolnicu za najteže pacijente.


# Aleksinac Danijela Dimitrijević Bovansko jezero saobraćaj Sokobanja saobraćajna nezgoda istraga sanitetsko vozilo Dragoslav Dimitrijević
@


 



Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima