Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Bespovratna sredstva za 12 opština od Norveške

rss

04.06.2019. RTV

Kraljevina Norveška u okviru projekata "Norveška za vas - Srbija" uručila je danas sertifikate predstavnicima 12 lokalnih samouprava o dodeli bespovratnih sredstava za projekte u oblasti lokalne infrastrukture i sprovođenje stručnih obuka za zapošljavanje.

Bespovratna sredstva za 12 opština od Norveške

Projekat "Norveška za vas" vredan je 4,27 miliona evra, a sprovodi se na teritoriji nerazvijenih područja u Srbiji i prilika je za pomoć 91. lokalnoj samoupravi koje spadaju u treću ili četvrtu grupu razvijenosti.

Bespovratna sredstva za lokalni razvoj dobile su opštine Aleksinac, Babušnica, Bela Palanka, Bela crkva, Vladičin Han, Golubac, Knjaževac, Kučevo, Mionica, Sjenica, Surdulica, Trgovište.

Sertifikate su uručili državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović, pomoćnica ministra u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirjana Čojbašić, ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad i šefica Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u Srbiji Mikela Telatin.

Državni sekretar u MDULS Zoran Kasalović kaže da opštine i gradovi nisu imali veću podršku kao što imaju danas i to ne samo od svoje države već, navodi, i kroz mnoge donatorske projekte koji su usmereni na konkretne izazove sa kojima se opštine susreću.

Kasalović je pozdravio napore Norveške i UNOPS-a koje kroz projekat "Norveška za vas" obezbeđuju veće zapošljavanje ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji i inkluziji u nerazvijenim područjima, unapređenje lokalne infrastrukture i uspostavljanje okvira informacione bezbednosti elektronske uprave.

"Norveška je jedan od donatora na različitim projektima, i zato pozivam predstavnike opština i gradova da i dalje koriste svaku vrstu pomoći koja im se pruža", poručio je Kasalović.

Pomoćnica ministra za rad Mirjana Ćojbašić kaže da zahvaljujući podršci Norveške to ministarstvo sprovodi niz projekata koji doprinose poboljšanju uslova lokalnih samouprava i njenih građana.

Navela je da su neki od tih projekata "Reci ne radu na crno", čiji je cilj borba protiv sive ekonomije i poboljšanje prava radnika, kao i projekti koji se tiču boljeg položaja radnika koji su zaposleni u centrima za socijalni rad.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad ističe da projekat "Norveška za vas" pomaže ljudima i trudi se da stvori bolje uslove za život.

"U Srbiji sam skoro četiri godine i video sam napore na razvoju gradova i opština. Međutim, kao i svuda, taj razvoj je uvek brži u većim gradovima, dok su manjim sredinama potrebna veća ulaganja da bi dostigle taj razvoj", primetio je ambasador.

Zato, kaže, projekat je usmeren na ulaganje u manje opštine i njihove potencijale, kroz razvoj infrastrukture, zapošljavanje, uvođenje elektronske uprave...

Šefica Kancelarije UNOPS u Srbiji Mikela Telatin objašnjava da projekat podrazumeva ulaganja u škole, vrtiće, domove kultura, stručne obuke za najugroženije grupe koje se suočavaju sa preprekama u pronalaženju posla, uvođenje elektronske uprave...

Izvor: RTV.rs

Komentara: 0


# Aleksinac opština Vladičin Han Bela Palanka Norveška
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima