Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Бесповратна средства за 12 општина од Норвешке

rss

04.06.2019. РТВ

Краљевина Норвешка у оквиру пројеката "Норвешка за вас - Србија" уручила је данас сертификате представницима 12 локалних самоуправа о додели бесповратних средстава за пројекте у области локалне инфраструктуре и спровођење стручних обука за запошљавање.

Бесповратна средства за 12 општина од Норвешке

Пројекат "Норвешка за вас" вредан је 4,27 милиона евра, а спроводи се на територији неразвијених подручја у Србији и прилика је за помоћ 91. локалној самоуправи које спадају у трећу или четврту групу развијености.

Бесповратна средства за локални развој добиле су општине Алексинац, Бабушница, Бела Паланка, Бела црква, Владичин Хан, Голубац, Књажевац, Кучево, Мионица, Сјеница, Сурдулица, Трговиште.

Сертификате су уручили државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Зоран Касаловић, помоћница министра у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирјана Чојбашић, амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад и шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији Микела Телатин.

Државни секретар у МДУЛС Зоран Касаловић каже да општине и градови нису имали већу подршку као што имају данас и то не само од своје државе већ, наводи, и кроз многе донаторске пројекте који су усмерени на конкретне изазове са којима се општине сусрећу.

Касаловић је поздравио напоре Норвешке и УНОПС-а које кроз пројекат "Норвешка за вас" обезбеђују веће запошљавање рањивих и маргинализованих група, подршку социјалној кохезији и инклузији у неразвијеним подручјима, унапређење локалне инфраструктуре и успостављање оквира информационе безбедности електронске управе.

"Норвешка је један од донатора на различитим пројектима, и зато позивам представнике општина и градова да и даље користе сваку врсту помоћи која им се пружа", поручио је Касаловић.

Помоћница министра за рад Мирјана Ћојбашић каже да захваљујући подршци Норвешке то министарство спроводи низ пројеката који доприносе побољшању услова локалних самоуправа и њених грађана.

Навела је да су неки од тих пројеката "Реци не раду на црно", чији је циљ борба против сиве економије и побољшање права радника, као и пројекти који се тичу бољег положаја радника који су запослени у центрима за социјални рад.

Амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад истиче да пројекат "Норвешка за вас" помаже људима и труди се да створи боље услове за живот.

"У Србији сам скоро четири године и видео сам напоре на развоју градова и општина. Међутим, као и свуда, тај развој је увек бржи у већим градовима, док су мањим срединама потребна већа улагања да би достигле тај развој", приметио је амбасадор.

Зато, каже, пројекат је усмерен на улагање у мање општине и њихове потенцијале, кроз развој инфраструктуре, запошљавање, увођење електронске управе...

Шефица Канцеларије УНОПС у Србији Микела Телатин објашњава да пројекат подразумева улагања у школе, вртиће, домове култура, стручне обуке за најугроженије групе које се суочавају са препрекама у проналажењу посла, увођење електронске управе...

Извор: РТВ.рс


# Алексинац општина Владичин Хан Бела Паланка Норвешка
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима