Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinac opština u kojoj je veći broj penzionera nego zaposlenih

rss

30.11.2021. Blic

U više od 30 opština u Srbiji živi više penzionera nego radnika. Podaci Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, pokazuju da su oni koji privređuju malobrojniji od onih koji primaju penzije i u Aleksincu.

Aleksinac opština u kojoj je veći broj penzionera nego zaposlenih

U Aleksincu penzioneri sa 11.618 vode za 600, dok ih u Žitorađi ima 1.926, odnosno za 1.000 više nego radnika. Penzioneri su brojniji i u turističkim mestima poput Sremskih Karlovaca, Niške banje i Sokobanje.

Ekonomista Saša Đogović kaže da je bilo očekivano da se ovo dogodi, jer stanovništvo postaje sve starije, mladi odlaze iz zemlje ili se sele u Novi Sad i Beograd.

"Iseljavanjem mladih slabe ljudski resursi, jer ne možemo ekonomiju da baziramo na penzionerima. Već sada nemamo dovoljno radne snage, a to je najizraženije u sektorima građevinarstva i transporta. Država pokušava podsticajima da popravi demografsku sliku, ali to nije dovoljno", smatra Đogović.

Broj penzionera i broj zaposlenih u Srbiji pre 10 godina je bio gotovo izjednačen, bilo 1,6 miliona, penzionera, dok je broj zaposlenih bio veći za samo 169.000. I tada su ekonomsiti upozoravali da zaposleni neće moći da zarade dovoljno da bi podmirili potrebe Fonda PIO za isplatu penzija. Reformama koje su sprovedene u protekloj deceniji, kojima je produžen radni vek, ali i jačanjem ekonomije, statistika je značajno popravljena. Prema poslednjim podacima Republičkog fonda PIO iz juna ove godine, u Srbiji trenutno ima 1.673.119 penzionera i 2.747.172 radnika.

Izvor


# penzioneri nezaposlenost PIO
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima