Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Aleksinačko udruženje penzionera finansira PUPS?!

rss

19.02.2014. Sanja Đorđević, Alo

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak kontrole finansiranja Partije ujedinjenih penzionera Srbije zbog sumnji da ova partija u najmanje 14 opština u Srbiji, besplatno koristi prostorije lokalnih udruženja invalida i penzionera, a koje su mahom u vlasništvu PIO Fonda.

Aleksinačko udruženje penzionera finansira PUPS?!

Na ovaj način PUPS, čiji je lider Jovan Krkobabić, ujedno i potpredsednik Vlade, krši Zakon o finansiranju političkih aktivnosti koji zabranjuje državnim institucijama, ali i neprofitnim udruženjima poput penzionerskih da finansiraju političke stranke, a ovakvo korišćenje poslovnog prostora zakon eventualno tretira i kao donaciju, u formi usluge bez naknade, odnosno može se smatrati i vidom finansiranja ove stranke.

Naime, tragom saznanja lista „Alo!“ da PUPS besplatno koristi više hiljada kvadrata poslovnog prostora Fonda PIO, ustupljenog na korišćenje penzionerskim udruženjima širom Srbije, Agencija za borbu protiv korupcije je analizom Godišnjeg finansijskog izveštaja PUPS-a, u delu koji se odnosi na troškove zakupa, utvrdila da su opštinski odbori PUPS-a u 14 gradova naveli trošak iskazali nulom, a da je na istoj adresi registrovano neko od udruženja invalida i penzionera.

Reč je, kako navode u Agenciji, o opštinama Zrenjanin, Alibunar, Srbobran, Beočin, Knjaževac, Zaječar, Užice, Požega, Prijepolje, Čačak, Niš, Aleksinac, Kragujevac i Svrljig.

- Agencija će u daljem postupku kontrole uputiti dopis Fondu PIO radi utvđivanja činjenica u vezi sa navedenim nepokretnostima, i to: Da li Fond PIO raspolaže navedenim nepokretnostima, da li je, kome i pod kojim uslovima ustupio korišćenje navedenih prostorija - poručuju iz Agencije.

Odatle upozoravaju i da u Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, pored ostalog, stoji odredba o zabrani finansiranja političkog subjekta od strane javnih ustanova i preduzeća, privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju usluge od opšteg interesa, ustanova i preduzeća sa učešćem državnog kapitala, sindikata, udruženja i drugih nedobitnih organizacija.

 

PUPS: Ima tu istine

U PUPS-u ne negiraju da koriste prostorije penzionerskih udruženja, pa čak i da u pojedinim slučajevima za to ne plaćaju zakup, ali zašto to rade i pritom krše zakon, nisu spremni da objasne.

- Ima tu istine, ali to su komplikovane stvari i dogovori između PUPS-a, PIO Fonda i Saveza penzionera, koje zadiru u istoriju. Molim vas da pošaljete pitanja imejlom i dobićete zvaničan odgovor - rekao je za „Alo!“ sekretar PUPS-a Vladimir Jestratijević, ali do zaključenja izdanja ovom listu nije stiglo objašnjenje.

 

PIO: Nasleđeni ugovori

Iz PIO Fonda poručuju za „Alo!“ da oni nisu izdali u zakup svoj poslovni prostor PUPS-u, već da su ugovorni zakupci poslovnog prostora Fonda opštinska udruženja penzionera i invalida rada.

- Svi prostori po opštinama u funkciji su penzionerskih organizacija i koriste se na osnovu ugovora i odluka potpisanih sa pravnim prethodnicima RF PIO - Komunalnim zavodom, kasnije SIZ-om, a Fond je, kao pravni sledbenik ovih organizacija obaveznog osiguranja nasledio i obnovio ugovore osamdesetih i devedesetih godina. Ugovorima je predviđeno da penzionerske organizacije mogu taj prostor, u kome su zakupci, izdavati u podzakup - navode u Fondu.

Komentara: 0


# penzioneri PUPS Jovan Krkobabić PIO sindikat Agencija za borbu protiv korupcije
@


 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima