Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац општина у којој је већи број пензионера него запослених

rss

30.11.2021. Блиц

У више од 30 општина у Србији живи више пензионера него радника. Подаци Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, показују да су они који привређују малобројнији од оних који примају пензије и у Алексинцу.

Алексинац општина у којој је већи број пензионера него запослених

У Алексинцу пензионери са 11.618 воде за 600, док их у Житорађи има 1.926, односно за 1.000 више него радника. Пензионери су бројнији и у туристичким местима попут Сремских Карловаца, Нишке бање и Сокобање.

Економиста Саша Ђоговић каже да је било очекивано да се ово догоди, јер становништво постаје све старије, млади одлазе из земље или се селе у Нови Сад и Београд.

"Исељавањем младих слабе људски ресурси, јер не можемо економију да базирамо на пензионерима. Већ сада немамо довољно радне снаге, а то је најизраженије у секторима грађевинарства и транспорта. Држава покушава подстицајима да поправи демографску слику, али то није довољно", сматра Ђоговић.

Број пензионера и број запослених у Србији пре 10 година је био готово изједначен, било 1,6 милиона, пензионера, док је број запослених био већи за само 169.000. И тада су економсити упозоравали да запослени неће моћи да зараде довољно да би подмирили потребе Фонда ПИО за исплату пензија. Реформама које су спроведене у протеклој деценији, којима је продужен радни век, али и јачањем економије, статистика је значајно поправљена. Према последњим подацима Републичког фонда ПИО из јуна ове године, у Србији тренутно има 1.673.119 пензионера и 2.747.172 радника.

Извор


# пензионери незапосленост ПИО
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима