Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Алексинац обележио 102 године од ослобођења у Првом и 76 година од ослобођења у Другом светском рату

rss

14.10.2020. Божа Марковић

И ове године је уобичајеним полагањем венаца на споменику палим учесницима Првог светског рата у порти цркве "Свети Никола" и код споменика палим партизанима Озренског партизанског одреда у Другом светском рату испред ОШ "Љупче Николић" обележено 102 године од ослобођења Алексинца у Првом светском рату и 76 година од ослобођења Алексинца у Другом светском рату.

Алексинац обележио 102 године од ослобођења у Првом и 76 година од ослобођења у Другом светском рату

Пре полагања венаца три свештеника Алексиначког намесништва: парох алексиначки, затим свештеник Саша Петровић и парох житковачки одржали су опело за страдале официре и борце у Првом светском рату. 

Делегацију која је положила венце Општине Алексинац предводио је председник Далибор Радичевић, са помоћником Чедомиром Ракићем, начелником Општинске управе Дејаном Милошевићем и секретаром Општине. Ова делегација је у име грађана Алексинца била прва која је положила венце на оба обележја. Затим је венац положила делегација Војске Србије коју је предводио потпуковник Мијалковић са пратњом. Војска Србије је присутна у друштвеном животу Општине Алексинац у свим приликама, али у новије време ово је први пут да је делегација ВС учествовала у обележавању ових датума. Поред официра који су положили венце била је и мања формација војника који су учествовали у самом чину одавања почасти палим у Првом и Другом светском рату. Присуство ВС одавању почасти погинулим је разумљиво у духу традиционалне сарадње друштвене средине Општине Алексинац и Војске Србије, а представља новину иницирану од друштвене средине политиком коју Општина Алексинац са новим руководством води после најновијих избора 21.6.2020.

Венце су положиле и делегације Уније бораца ратова и Удружења резервних војних старешина Алексинца.

Код спомен обележја партизанима говорио је Мића Милојевић, члан Одбора за обележавање важних датума Алексинца, а церемонијом је руководио Зоран Стевановић, професор историје.

Ови датуми се обележавају јединствено и наизменично 13. и 15. октобра, јер је 15. октобра ослобођен Алексинац у Првом, а 13. октобра у Другом светском рату, што је ове године обједињено 13. октобра.

Лоше време и светска пандемија утицали су на бројније присуство грађана. До 2004. Дан ослобођења Алексинца у Другом светском рату од НООВ Југославије и Црвене армије слављен је и као Дан Општине Алексинац, а од тада је то 5. јун.

У сваком случају Алексинцу, срећни Ти дани ослобођења са жељом да увек славиш у миру, слободи, развоју и напретку сваке врсте.

Текст и фото: Божа Марковић


# Алексинац први светски рат Далибор Радичевић Божа Марковић - Несврћанин Зоран Стевановић војска други светски рат Мића Милојевић Саша Петровић
@mo_i_vs @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима