Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Pomor riba kod Sokobanje

rss

23.08.2007.

Sumnja se da je do trovanja došlo zbog ispuštanja u reku fekalnih i otpadnih voda iz sokobanjskog kolektora

Juče ujutru, oko 7, 30 časova, meštani dva sokobanjska sela Vrbovac i Trubarevac i brojni sportski ribolovci prijavili su veliko trovanje riba u Moravici (sokobanjskoj), na delu reke između Sokobanje i Bovanskog jezera. Samo dva sata kasnije, na mestu gde se Moravica uliva u jezero, stigli su predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, predsednik Ribolovnog područja „Južna Morava 2”, Nikola Kumanović, inspektori zaštite životne sredine iz Niša i predstavnici Zavoda za zdravstvenu zaštitu iz Zaječara.

– Konstatovali smo da je do pomora došlo na osam kilometara nizvodno od Sokobanje, a na više mesta u plićaku pluta ogromna količine uginulih riba. Do sada smo samo sa dva mesta izvadili po 100, odnosno ukupno oko 200 kilograma uginulih riba, a u toku je pregled dna reke, gde leže takođe uginule ribe i gde ih je mnogo više nego na površini Moravice – rekao nam je Nikola Kumanović.

Pomor riba dogodio se na dužini od oko dva kilometra rečnog toka, rečeno nam je nakon komisijskog obilaska terena. Uzvodno od prvog mesta gde je primećena veća količina uginulih riba, životinje su žive i voda je čista. A nedaleko od tog prvog mesta gde je primećen pomor riba, rečeno nam je, nalazi se veliki ispust sokobanjskog gradskog kolektora otpadnih voda. Nije daleko odatle ni gradska deponija, što navodi na sumnju da je do uginuća došlo zbog ispuštanja zagađenih i verovatno otrovnih materija u reku.

– Pokušavamo da sprečimo ekološku katastrofu, jer se radi o pomoru retkih, autohtonih vrsta riba. Isto tako, samo nekoliko kilometara nizvodno odavde nalazi se veliko Bovansko jezero, bogato ribom, a u koje se uliva Moravica (sokobanjska) – objašnjava Kumanović.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković, kaže za „Politiku” da su inspekcijski organi ove opštine, posle obilaska terena, angažovali referentne ustanove iz Kruševca, čiji su stručnjaci odmah reagovali i stigli na obale Moravice, gde će započeti utvrđivanje uzroka najnovijeg pomora ribe.

(Toma Todorović, Politika)


Duž osam kilometara ugušena riba

U reci Moravici, na delu vodotoka od sokobanjskog kolektora otpadnih voda do ušća u Bovansko jezero, prekjuče popodne dogodio se novi pomor ribe čiji je uzročnik još uvek nepoznat. Prema prvim podacima, snabdevanje Aleksinca pijaćom vodom, koja se uzima iz Bovna, trenutno nije ugroženo, ali se sirova voda u veštačkoj akumulaciji neprekidno kontroliše.

Upravnik ribolovnog područja „Južna Morava 2“ iz Niša Nikola Kumanović kaže da je pomor velikih razmera i da je uništen riblji fond na deonici reke dugoj osam kilometara!

- Pomor je primećen na mestu na kojem se u Moravicu ulivaju fekalne vode iz sokobanjskog kolektora. Iznad kolektora nema pomora. Uništeno je dosta ribljih vrsta, a ima i uginulih primeraka od kilogram i po. Uginula riba pluta po površini reke, ali je mnogo više ima po dnu. Do sada smo izvukli preko 200 kilograma mrtve ribe, ali je to daleko od ukupne količine. Šteta je ogromna jer na tržištu nema riblje mlađi ovih vrsta. Da bi se obnovile moraćemo da sačekamo da se to desi prirodnim putem - kaže Kumanović .

Drugi pomor za mesec dana!

Kumanović ističe da je ovo drugi pomor ribe u Moravici u poslednjih mesec dana.

- Pre mesec dana dogodio se manji pomor u Moravici, nizvodno od hotela „Zdravljak“, ali je tada stradalo svega dvadesetak kilograma ribe. Sada se radi o daleko većoj količini i kada se otkrije uzročnik, tražićemo odštetu - dodaje Kumanović.

Inspekcije iz celog regiona sjatile su se na mesto najnovijeg ekološkog incidenta. Uzorke vode uzeo je Institut za zaštitu zdravlja iz Zaječara, a na lice mesta izašla je republička inspekcija za zaštuižitu životne sredine i veterinarska inspekcija, kao i ekološka inspekcija iz Sokobanje.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković kaže da se još uvek ne zna šta je izazvalo uginuće ribe, ali da je činjenica da se najveći deo fekalne kanalizacije iz Sokobanje uliva nekontrolisano u Moravicu, mimo postojeće fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

- Opština Aleksinac je zatražila od Higijenskog zavoda u Kruševcu vanrednu analizu vode iz Moravice - kazao je Stanković. Predsednik opštine Sokobanja Miliša Dinić objašnjava da je prema prvim nalazima stručnih službi u vodi Moravice izmerena tri puta manja količina kiseonika.

Vodosnabdevanje Aleksinca stabilno

Voda iz Moravice je uzeta na analizu, a voda iz Bovna, iz kojeg se ova varoš snabdeva pijaćom vodom, pojačano se kontroliše na nekoliko punktova.

- Vodosnabdevanje je redovno. Aleksinac dobija uobičajenih 150 litara u sekundi i za sada građani nemaju razloga za zabrinutost. Količina vode u Bovnu je ogromna, tako da dotok iz Moravice, čiji nivo dodatno smanjen zbog suše, ne ugrožava kvalitet sirove vode u jezeru, kaže predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković.

Sakupljena uginula riba juče je uništena na deponiji u Sokobanji.

(Branko Janačković, Blic)


JAKO ORGANSKO ZAGAĐENjE U MORAVICI

Rezultati prvih analiza vode iz reke Moravice, u kojoj je došlo do pomora ribe, pokazuju da postoji jako organsko zagađenje.

Prema nalazima kruševačkog Zavoda za javno zdravlje, koji je juče na zahtev Opštine Aleksinac uzorkovao vodu na tri mesta, u samoj reci povećane su koncentracije amonijaka i nitrita sto puta iznad dozvoljene granice.

Voda u Bovanskom jezeru, odakle se Aleksinac snabdeva pijaćom vodom, nije zagađena.


Komentara: 8


# predsednik opštine Južna Morava opština Bovansko jezero Nikola Kumanović Moravica Sokobanja Nenad Stanković
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Zoran 23.08.2007.
  Verovatan uzrok pomora ribe je nekoliko nepovoljnih faktora u isto vreme.
  1. Nizak vodostaj, mala količina vode.
  2. Mala brzina toka i slaba aeracija, jer nema žuborenja.
  3. Visoka temperatura vode ometa veću apsorpciju, pa je rastvoreni procenat kiseonika nizak i kritičan.
  4. Vreme godišnjih odmora se često koristi za periodične remonte u industriji, pranje, bacanje otpada i otpadnih materija.
  Po udarnom dejstvu, verovatno nije uzrok trovanje, nego gušenje. Tako jako dejstvo, je naj verovatnije od CIJANIDA. Treba uzvodno tražiti neki pogon GALVANIZACIJE, jer je skoro sigurno uzrok pomora. Sem udarnog, skoro trenutnog dejstva, vezani su TEŠKI METALI, pa je dugoročno ugroženo i celo Bovansko jezero. Treba velika hrabrost i odlučnost u tekstu gore navedenih, da urade svoj posao za koji su plaćeni. Ko sme, da uradi tačnu analizu vode u objavi rezultate? Koliko se već dugo narod truje? Za 200 evra će sve da se ѕataška i zaboravi...

 • (+0) (-0)

  Zoran 23.08.2007.
  Glavni osumnjičeni su pogoni GALVANIZACIJE.
  Možda u Žitkovcu onaj pogon reciklaže otpada, ako je uzvodno od jezera? CIJANIDI se koriste za izdvajanje i prečišćavanje metala, a prema fotografiji OTPADA u Žitkovcu ima osnova za sumnju. Veliki ventilacioni dimnjak i energetski provodnici ukazuju na pogon većeg kapaciteta i mogućnosti stvaranja veće količine CIJANIDNOG otpada.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 23.08.2007.
  Ovaj pomor je uzvodno tako da otpad nema nikakve veze sa pomorom ribe,a još veći fazon je što je sokobanja imala postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

 • (+0) (-0)

  Boban 30god 23.08.2007.
  U poslednje dve nedelje povecan je broj pacijenata sa stomacnim tegobama u opstini Aleksinac, da li je uzrok voda za pice u ovom trenutku je nemoguce dokazati ali razlog za sumnju postoji nakon ovakvih dogadjaja.

 • (+0) (-0)

  Dishi68 24.08.2007.
  Ili nedovoljna higijena.

 • (+0) (-0)

  agvozden 31.08.2007.
  Republička vodoprivredna inspekcija Nišavskog okruga podneće prijavu za privredni prestup protiv Javno-komunalnog preduzeća „Napredak“ iz Sokobanje zbog ispuštanja neprečišćenih otpadnih voda u reku Moravicu, što je 21. avgusta izazvalo veliki pomor ribe u toj reci.


  Nizak vodostaj Moravice umnogome je doprineo da do akcidenta dođe. U Vodoprivrednoj inspekciji kažu da je zbog visokih spoljnih temperatura i niskog vodostaja povišena i temperatura vode u rekama i da je situacija „dramatična“. Primera radi, u Toplici je preksinoć uveče izmerena temperature vode od 21 stepen, što je previše za reku u planinskom području.

  "Kompletni rezultati analize uzoraka vode uzetih iz Moravce još nisu stigli, ali smo dobili preliminarne nalaze koji potvrđuju da su ribe uginule usled ispuštanja neprerađenih otpadnih voda iz kanalizacije. U komunalnom preduzeću „Napredak“ iz Sokobanje su priznali da su odgovorni za incident i pristali su da nadoknade ribolovačkom udruženju štetu nastalu pomorom.

 • (+0) (-0)

  Aleksandar Antonijević 02.12.2009.
  Pokret zelenih "Breza" godinama upozorava na veliku učestalost ovakvog bahatog ponašanja. Dokaz tome je borba Pokreta za očuvanje jezera "Gruža", čijom vodom se snabdeva Kragujevac, a preko kojeg (mosta na jezeru) pređu hiljade vozila dnevno. Neka od tih vozila prevoze i opasne materije, a dok druga ispuštaju izduvne gasove i ulje koje građani Kragujevca piju.
  Srbijo probudi se jer te truju!

 • (+0) (-0)

  neprijatnoiskren 03.12.2009.
  To sa trovanjem zbog ispuštanja fekalnih otpadnih voda je već otrcana fraza, da je tako u rekama nebi bilo živog sveta. Zaboravlja se da svi potencijalni zagađivači MORAJU da svoje otpadne vode (koje sadrže teške metale i dr.) prečiste i svedu na kvalitet fekalnih otpadnih voda. Niko se ne seti da obavi kontrolu kod onih koji rade sa metalima, perionicama automobila, preradom kože, drveta, tekstila i dr - sve su to potencijalni zagađivači. Sa ovim problemom se susrećemo povremeno na svim rekama, naročito na jugu, Toplica, Svrljiški Zimok - 2 puta za nepunu godinu i ... ništa. Jedino su u Knjaževcu nešto uspeli da postignu. Nebi bilo loše da ih čujemo kako.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima