Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Svaki drugi traži posao

rss

14.11.2013. D. Stojanović, Večernje novosti

U aleksinačkoj opštini čak 54,63 odsto radno sposobnih građana na birou rada. Na evidenciji službe zapošljavanja 8.196 osoba ili svaki šesti građanin

Svaki drugi traži posao

Prema najnovijim podacima Službe za zapošljavanje u Aleksincu, svaki šesti od ukupno 51.863 stanovnika u ovoj opštini - ne radi.

Stopa nezaposlenosti je dostigla rekordnu brojku od 54,63 odsto, tako da se na evidenciji pomenute službe trenutno nalazi 8.196 radno sposobnih koja traže uhlebljenje, što je 222 više nego u decembru prošle godine.

- Podaci su alarmantni i crni da crnji ne mogu biti. Privreda je ovde odavno umrla, uglavnom zbog loših privatizacija, donekle i zbog ekonomske krize, a najgore je što nema ni nagoveštaja da će se nešto uskoro promeniti nabolje. Jer investitori nas zaobilaze u širokom luku - kaže Dobrica Ranđelović, predsednik OV Samostalnog sindikata.

Da nije „Gramera“, dodaje Ranđelović, koji trenutno zapošljava oko 800 radnika, a uskoro bi trebalo još oko 420, kao i nekoliko malih i srednjih preduzeća, moglo bi slobodno da se kaže da uprkos brojnim resursima i komparativnim prednostima privreda ovde više ne stanuje.

Bez kvalifikacija
U strukturi nezaposlenih i dalje je najviše onih bez ikakve kvalifikacije - 2.245, a najmanje visokoškolaca - 300. Među nezaposlenim, čak 1.090 je starosti od 25 do 29 godine, a kada je reč o dužina čekanja na posao, 2.082 građana se na evidenciji nalazi oko godinu dana, a ima i onih (271) koji posao traže između osam i deset godina.

Do pre petnaestak godina, samo u industrijskim pogonima na teritoriji aleksinačke opštine radilo je oko 8.000 radnika, dok ih je sada četiri puta manje.

Pojedine fabrike su zapošljavale između 300 i 1.000 radnika, neke od njih su bile prepoznatljive čak i na evropskom tržištu („Frad“ - fabrika filtera, „Fahop“, „Betonjerka“, „Selekcija“...) koje su sada zakatančene ili tavore na ivici egzistencije.

U takvoj situaciji, kada je radno mesto ravno dobitku na „lotu“, ne čudi što se u ovoj opštine broj stanovnika od 2002. do 2011. godine smanjio za 6.000, od kojih su mnogi otišli trbuhom za kruhom u neke druge sredine, a reč je uglavnom o mladim i školovanim ljudima.

 

Komentara: 5


# nezaposlenost sindikat Dobrica Ranđelović
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  U Aleksinac nema posao a naprednjaci zaposljavaju 16.11.2013.
  ...direktorka iz SNS zaposlila majku u Lane
  ...potpredsednik Levi zaposlio sina u opstinu
  ...ucitelj toplica zaposlio sina u opstinu
  za nedelju dana svi naprednjaci dobise posao a mi ostali iz sns ko nas sisa. E pa nece moze tako ima da pisemo u stranku i vucicu i svima.Kad nema poso za nas ne moz da ima ni za njih

 • (+0) (-0)

  Zabludela ovcica 17.11.2013.
  Da je samo to dobro bi bilo. Zapošljavaju se i žene, tašte, tastovi, sinovljeve devojke, unučići....

 • (+0) (-0)

  aleksinčanka 17.11.2013.
  A nedavno je bilo još zaposlenih,samo u javnim službama svi vodeći kvalitetni naprednjaci zaposliše svoju decu pa i tamo gde nema radnog mesta, ni stola ni stolice a kamo li posla. Sramota šta se sve radi...

 • (+0) (-0)

  zar je bitno? 18.11.2013.
  Nicija nije do zore gorela,pa nece ni njihova...
  Prokleti bili svi na Aleksinackoj vlasti,sto nam hleb deci uzese.
  Dabogda i njihova prosila za parce hleba...
  amin

 • (+0) (-0)

  Vojvoda 18.11.2013.
  Neša zapošljava svoje pulene i na Aleksinačkom rudniku u rudniku uglja!Prošli mesec je ubacio 4 žene u upravi iako nije imalo potrebe za njima!Slizao se sa direktorom pa se nezna ni koj pije ni koj plaća.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima