Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Сваки други тражи посао

rss

14.11.2013. Д. Стојановић, Вечерње новости

У алексиначкој општини чак 54,63 одсто радно способних грађана на бироу рада. На евиденцији службе запошљавања 8.196 особа или сваки шести грађанин

Сваки други тражи посао

Према најновијим подацима Службе за запошљавање у Алексинцу, сваки шести од укупно 51.863 становника у овој општини - не ради.

Стопа незапослености је достигла рекордну бројку од 54,63 одсто, тако да се на евиденцији поменуте службе тренутно налази 8.196 радно способних која траже ухлебљење, што је 222 више него у децембру прошле године.

- Подаци су алармантни и црни да црњи не могу бити. Привреда је овде одавно умрла, углавном због лоших приватизација, донекле и због економске кризе, а најгоре је што нема ни наговештаја да ће се нешто ускоро променити набоље. Јер инвеститори нас заобилазе у широком луку - каже Добрица Ранђеловић, председник ОВ Самосталног синдиката.

Да није „Грамера“, додаје Ранђеловић, који тренутно запошљава око 800 радника, а ускоро би требало још око 420, као и неколико малих и средњих предузећа, могло би слободно да се каже да упркос бројним ресурсима и компаративним предностима привреда овде више не станује.

Без квалификација
У структури незапослених и даље је највише оних без икакве квалификације - 2.245, а најмање високошколаца - 300. Међу незапосленим, чак 1.090 је старости од 25 до 29 године, а када је реч о дужина чекања на посао, 2.082 грађана се на евиденцији налази око годину дана, а има и оних (271) који посао траже између осам и десет година.

До пре петнаестак година, само у индустријским погонима на територији алексиначке општине радило је око 8.000 радника, док их је сада четири пута мање.

Поједине фабрике су запошљавале између 300 и 1.000 радника, неке од њих су биле препознатљиве чак и на европском тржишту („Фрад“ - фабрика филтера, „Фахоп“, „Бетоњерка“, „Селекција“...) које су сада закатанчене или таворе на ивици егзистенције.

У таквој ситуацији, када је радно место равно добитку на „лоту“, не чуди што се у овој општине број становника од 2002. до 2011. године смањио за 6.000, од којих су многи отишли трбухом за крухом у неке друге средине, а реч је углавном о младим и школованим људима.

 

Коментара: 5


# незапосленост синдикат Добрица Ранђеловић
@


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  U Aleksinac nema posao a naprednjaci zaposljavaju 16.11.2013.
  ...direktorka iz SNS zaposlila majku u Lane
  ...potpredsednik Levi zaposlio sina u opstinu
  ...ucitelj toplica zaposlio sina u opstinu
  za nedelju dana svi naprednjaci dobise posao a mi ostali iz sns ko nas sisa. E pa nece moze tako ima da pisemo u stranku i vucicu i svima.Kad nema poso za nas ne moz da ima ni za njih

 • (+0) (-0)

  Zabludela ovcica 17.11.2013.
  Да је само то добро би било. Запошљавају се и жене, таште, тастови, синовљеве девојке, унучићи....

 • (+0) (-0)

  aleksinčanka 17.11.2013.
  A nedavno je bilo još zaposlenih,samo u javnim službama svi vodeći kvalitetni naprednjaci zaposliše svoju decu pa i tamo gde nema radnog mesta, ni stola ni stolice a kamo li posla. Sramota šta se sve radi...

 • (+0) (-0)

  zar je bitno? 18.11.2013.
  Nicija nije do zore gorela,pa nece ni njihova...
  Prokleti bili svi na Aleksinackoj vlasti,sto nam hleb deci uzese.
  Dabogda i njihova prosila za parce hleba...
  amin

 • (+0) (-0)

  Vojvoda 18.11.2013.
  Neša zapošljava svoje pulene i na Aleksinačkom rudniku u rudniku uglja!Prošli mesec je ubacio 4 žene u upravi iako nije imalo potrebe za njima!Slizao se sa direktorom pa se nezna ni koj pije ni koj plaća.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима